Efektowne ciasto na weekend. Ciasto cherry na biszkopcie z masą budyniową i galaretką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto cherry na biszkopcie z masą budyniową i galaretką. Zobaczcie przepis!
Ciasto cherry na biszkopcie z masą budyniową i galaretką. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Pyszne ciasto na weekend! Efektowne ciasto cherry na biszkopcie z masą budyniową i galaretką. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Ciasto cherry na biszkopcie z masą budyniową i galaretką [PRZEPIS]

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24cm:

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu

Biszkopt makowy:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 1 litrowy słoik wiśni w syropie
  • 200 ml wody
  • 3 opakowania galaretki wiśniowej
  • 50 ml wódki cherry
  • kolorowe perełki do posypania

Przygotowanie:
1. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączyć wódką cherry.

2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wymiary 24 cm x 24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Masa budyniowa: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wieszać i gotować przez 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i razem utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt ciemny, wyrównać. Masę przykryć biszkoptem makowym.

4. Wiśnie razem z syropem przelać do garnka. Wlać wodę i zagotować. Do wrzących owoców wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejące owoce wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia. Wierzch ciasta posypać cukrowymi perełkami.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Zmniejszone dostawy szczepionek na COVID-19 do Europy

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina

Do tego ciasta fajnie pasuje galaretka porzeczkowa ale taka lepsza. Ja polecam zrobić samemu np do caprio porzeczkowego dodać żelatynę ;-)

Dodaj ogłoszenie