Espresso skarbem narodowym Włochów. Czy trafi na listę UNESCO?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
We Włoszech espresso to coś więcej niż napój. Kliknij w galerię i sprawdź, co je wyróżnia. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
We Włoszech espresso to coś więcej niż napój. Kliknij w galerię i sprawdź, co je wyróżnia. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem unsplash.com
Udostępnij:
Espresso to znacznie więcej niż ciepły napój. Włosi złożyli wniosek o wpisanie słynnej kawy i sposobu jej parzenia na prestiżową listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO. Uzasadnili, że picie espresso to rytuał zakorzeniony w ich tradycji. Wyjaśniamy, na czym polega jego wyjątkowość i jak przygotować tradycyjną małą czarną.

Espresso na liście UNESCO?

To już druga próba wpisania espresso na listę UNESCO. Poprzednie starania Włochów nie zostały oficjalnie sfinalizowane. Tym razem złożono formalny wniosek, a werdykt ma zostać ogłoszony wiosną 2022.

Dla Włochów espresso to nie tylko pyszny napój, a także ważna część tożsamości narodowej.

- To autentyczny rytuał i wyraz naszej społeczności, która wyróżnia nas na całym świecie - powiedział Gian Marco Centinaio, podsekretarz stanu w resorcie rolnictwa i leśnictwa Włoch, cytowany przez „The Guardian”.

Picie espresso jest okazją do towarzyskich spotkań, zawarcia znajomości, a także sposobem na rozpoczęcie dnia.

- Według włoskiego Instytutu Espresso, założonego w 1998 roku w celu ochrony i promowania oryginalnego espresso, ten rynek jest wart ponad 4 miliardy euro (3,3 miliarda funtów) rocznie, a ponad 90% Włochów pije filiżankę takiej kawy każdego dnia - czytamy w „The Guardian”.

Jak przygotowuje się espresso?

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii

We Włoszech espresso to coś więcej niż napój. Kliknij w galerię i sprawdź, co je wyróżnia. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Espresso skarbem narodowym Włochów. Czy trafi na listę UNESCO?

Idealne espresso przygotowuje się z certyfikowanej mieszanki kawy. Na jego powierzchni powinna utworzyć się lekka pianka, a kolor kawy powinien być orzechowo-brązowy do ciemnobrązowego.

Espresso charakteryzuje się pełnym smakiem i intensywnym aromatem. Zaparzane jest z użyciem ekspresu, szybko (ok. 25/30 sekund) przy ciśnieniu 9 barów.

Należy je serwować w małej filiżance, w temperaturze około 75–80 °C i w objętości 25–30 ml ze szklanką wody, aby oczyścić kubki smakowe i wyraźnie poczuć każdy smak.

Włoska kawa w Twoim domu?

miejsce #1

De'Longhi

DE'LONGHI EC 685.M

819,00 zł579,00 zł-29%
miejsce #2

Siemens

Siemens EQ.6 plus s100 TE651209RW

3 335,20 zł2 439,00 zł-27%
miejsce #3

Bosch

Bosch TKA6A683

281,58 zł226,20 zł-20%
Materiały promocyjne partnera

źródło: Italy seeks Unesco heritage status for espresso coffee, The Guardian

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Materiał oryginalny: Espresso skarbem narodowym Włochów. Czy trafi na listę UNESCO? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie