Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faworki na kefirze – prostsze niż myślisz. Zobacz, jak zrobić taki chrust [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Faworki na kefirze. Zobacz sprawdzony przepis naszej Czytelniczki.
Faworki na kefirze. Zobacz sprawdzony przepis naszej Czytelniczki. Fot. Andżelika Knop
Faworki na kefirze to nico inna wersja tradycyjnych karnawałowych faworków (chrustu). Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Warto zrobić takie faworki chociaż raz, bo karnawał wciąż trwa! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Faworki, chrust, chruściki… Karnawał to niewątpliwie czas faworków. Wbrew pozorom są proste do zrobienia, a domowe smakują wybornie!

Faworki na kefirze [PRZEPIS]

Składniki na faworki

  • 250g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kefiru lub kwaśnego mleka
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie faworków
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkowuj, pokrój w szerokie pasy o długości ok 4-5cm.  Na środku każdego z  nich zrób przecięcie i przełóż jeden koniec paska.
Gotowe faworki smaż na głębokim i bardzo gorącym oleju, około minutę z jednej strony. Powinny być złociste. 
Po wyjściu osusz je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posyp cukrem pudrem. 
Przepis Andżeliki Knop

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska