Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Francuskie paluchy serowe w trzech krokach – idealna przekąska na imprezę [PRZEPIS]

mad
Paluchy serowe z gotowego ciasta francuskiego to szybka i prosta przekąska. Idealna na każdą imprezę.
Paluchy serowe z gotowego ciasta francuskiego to szybka i prosta przekąska. Idealna na każdą imprezę. materiały prasowe
Na imprezach doskonale sprawdzą się poręczne przekąski typu finger food, które możemy jeść bez użycia sztućców. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw, świetną propozycją będą francuskie paluchy serowe, które przygotujemy w szybki i prosty sposób.

Przekąski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie to składnik, który zawsze powinien gościć w naszej lodówce. W kilkanaście minut można stworzyć z nim wytrawne dania, przekąski albo deser. Przygotowywanie ciasta francuskiego od podstaw jest bardzo trudne, ale w sklepach można zdobyć ciasto gotowe do pieczenia. W związku z tym nawet kulinarny amator będzie potrafił przygotować wyjątkowo pyszne francuskie paluchy serowe. – Aby danie nabrało bardziej wyrazistego smaku możemy przyrządzić je z dodatkiem sera żółtego. Wybierzmy taki, który nie straci swoich walorów podczas obróbki termicznej. Niektóre sery pod wpływem wysokiej temperatury mogą zmieniać smak i zapach na gorszy. Są i też takie, które powinno się piec w określonej - nie za wysokiej temperaturze i tylko przez ściśle określony czas. Do paluchów francuskich najlepiej użyć sera żółtego gouda, który po podgrzaniu bardzo dobrze się topi i ciągnie, wydobywając smak potrawy – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. 
Pokazujemy jak krok po kroku przygotować tę smakowitą przekąskę. Będzie szybko, prosto i bardzo smacznie!

Paluchy serowe z ciasta francuskiego [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego gouda MSM Mońki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • papryka słodka w proszku

Wykonanie

KROK 1:
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.

Francuskie paluchy serowe w trzech krokach – idealna przekąska na  imprezę [PRZEPIS]

KROK 2:
Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.

Francuskie paluchy serowe w trzech krokach – idealna przekąska na  imprezę [PRZEPIS]

KROK 3:
Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką. Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Francuskie paluchy serowe w trzech krokach – idealna przekąska na  imprezę [PRZEPIS]
od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska