Garnek rozmaitości, czyli szybkie danie z resztek [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Garnek rozmaitości, czyli szybkie danie z resztek. Zobaczcie przepis!

Dania jednogarnkowe często goszczą na stole Katarzyny Skuty z Krakowa. - Garnek rozmaitości jest jedną z ulubionych potraw mojego męża - zdradza pani Katarzyna.

Składniki

  • kawałek kiełbasy wędzonej
  • kawałek boczku
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • kilka liści kapusty białej
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 2-3 marynowane papryki
  • puszka kukurydzy
  • olej, cukier, sól, pieprz i ostra musztarda do smaku

Wykonanie
Boczek i kiełbasę pokroić na kawałki, wrzucić wraz z cebulą do rondla i obsmażyć (jeśli boczek mało tłusty, dodać trochę oleju do smażenia). Dołożyć pokrojoną marchewkę i poszatkowaną kapustę. Obsmażyć chwilę i wlać sok pomidorowy. Dodać kukurydzę wraz z zalewą i pokrojoną w paski paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać trochę ostrej musztardy. Przykryć i dusić chwilę, w tym czasie sok pomidorowy zgęstnieje. Podawać z pieczywem, ryżem lub bez dodatków.

W przypadku braku któregoś ze składników można zastąpić go innym i dodać np. ziemniaki, pieczarki, inny rodzaj mięsa (np. pieczonego kurczaka z obiadu).

Przekop Mierzei Wiślanej bez bursztynu. Miał finansować inwestycję

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie