reklama

Góralska kwaśnica, czeska zupa czosnkowa, tyrolskie knedle, austriacki strudel i sycące fondue

mad
Góralska kwaśnica to jedno z popularniejszych górskich dań. pixabay.com
Góralska kwaśnica, czeska zupa czosnkowa, tyrolskie knedle i austriacki strudel. Co łączy te dania? Są rozgrzewające, sycące i bardzo pożywne. Zobacz, jakie smakołyki z górskich krain możesz przygotować w domowym zaciszu.

Miłośnicy raczej domowego ciepła, aniżeli kilkunastostopniowych mrozów i długich wędrówek w śniegu mogą zimą spróbować innego typu przygód zainspirowanych górami. Podróże kulinarne po czeskich Karkonoszach, Szwajcarii, Tyrolu czy naszym rodzimym Podhalu będą wymagały jedynie dobrze zaopatrzonej kuchni i kilku ochotników, którzy zasmakują przygotowanych przez nas specjałów.

Kwaśnica to rozgrzewająca, pożywna zupa.
Kwaśnica to rozgrzewająca, pożywna zupa.fot. archiwum

Kwaśnica góralska: kwaśny smak z polskich gór

Górska kuchnia nie mogłaby się obyć bez kiszonej kapusty. Wartym wypróbowania zimą przysmakiem jest nasza rodzima kwaśnica – jak sama nazwa wskazuje, bardzo kwaśna zupa przygotowywana na mięsnym wywarze, najlepiej z dodatkiem wędzonego boczku lub żeberek. Za jej smak, poza kapustą, odpowiadają przyprawy (majeranek, kminek, ziele angielskie, pieprz, sól i liście laurowe) oraz czosnek i suszone grzyby. Zasadniczą różnicą między górską kwaśnicą, a popularnym kapuśniakiem, jest brak dodatku jakichkolwiek warzyw poza ziemniakami, w szczególności marchewki, która łagodzi intensywnie kwaśny smak.
Przepis na góralską, prawdziwą kwaśnicę znajdziecie TUTAJ.

Czeska zupa czosnkowa.
Czeska zupa czosnkowa.fot. archiwum

W Czechach na czosnkowo

Kultową czeską zupą, serwowaną w każdym wysokogórskim miasteczku, jest česnečka – bardzo wyrazista w smaku, niemniej nie mająca sobie równych, jeśli chodzi o właściwości rozgrzewające. Jej podstawą jest bulion mięsno-warzywny, smażona cebulka, szynka i oczywiście dużo czosnku, który na początku smażymy, a później w wersji surowej dodajemy również do gotowego dania. – Zupa czosnkowa, podobnie jak wiele innych górskich dań, nie może obejść się bez sera żółtego, który w dużej ilości ucieramy do talerza tuż po nałożeniu. To właśnie dzięki niemu danie jest nie tylko rozgrzewające, ale i bardzo pożywne, mimo że sama receptura jest zaskakująco prosta – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Tyrolskie knedle.
Tyrolskie knedle.fot. archiwum

Tyrolskie knedle

Malowniczy Tyrol pod względem kulinarnym można nazwać górską krainą klusek wszelkiego rodzaju. To właśnie tam najczęściej zasmakować można knedli i knedlików w niezliczonych odsłonach smakowych. Podaje się je z sosem, warzywami, serem, mięsem, a nawet jako dodatek do zup. Niech nas nie zmyli jednak sama nazwa. Knedle tyrolskie nie są bowiem przygotowywane jedynie z mąki, ziemniaków i jajek, jak ma to miejsce w kuchni polskiej. Ciasto, z którego są formowane, wzbogacane jest pełną gamą pożywnych dodatków, takich jak boczek, kiełbasa, cebula, pietruszka, smalec, pieczywo i skwarki. Zaledwie kilka knedli dostarczyć może energii na wielogodzinne, zimowe szaleństwo na stoku. Nic dziwnego, że należą one do grona ulubionych potraw miłośników zimowych sportów.

Serowe fondue.
Serowe fondue.fot. archiwum

Serowo-serowy rarytas

Na czele kanonu górskich potraw znajduje się też fondue. To gęste, aromatyczne i niebywale sycące danie nie tylko zaspokoi nawet największy apetyt, ale i rozgrzeje w trakcie zimowych wieczorów. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Na liście obowiązkowych składników znajdują się oczywiście sery, najlepiej typu szwajcarskiego, a także śmietana, białe wino, masło, przyprawy (rozmaryn, tymianek, majeranek) oraz utarty czosnek. Po połączeniu ich w kociołku w jednolitą, aksamitną masę, wystarczy namoczyć w nim kawałki ulubionego pieczywa lub warzyw i delektować się przysmakiem wprost ze szwajcarskich stoków.

Strudel drożdżowy z kapustą.
Strudel drożdżowy z kapustą.fot. archiwum

Sauerkraut Strudel

Kiszona kapusta nie jest domeną jedynie polskiej kuchni. Dania stworzone na jej bazie spotkać można także między innymi w Austrii. Inspirowany tamtejszą kuchnią złocisty strudel drożdżowy z nadzieniem urozmaiconym dodatkiem wędzonego boczku, sera żółtego, kminku i cebuli będzie smakował równie apetycznie zarówno tuż po wyjęciu z pieca, jak i na zimo, a pokrojony w grube plastry z powodzeniem zastąpi paszteciki podawane do czerwonego barszczu.

Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i Aldamerem [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 3 łyżki mleka
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Wykonanie
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Oprószyć łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Składniki na farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka kminku
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie
Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser, przyprawy i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta.

Zobacz koniecznie: Jak zrobić kotleta schabowego idealnego? Przeczytaj porady szefów kuchni!

Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z kapustą naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Zobacz TOP 12 pysznych i prostych dań z makaronem naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką

Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje

Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej

Zobacz koniecznie: TOP 12 popularnych dań z całego świata, które przygotujesz w domu

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3