Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie musisz czekać do września! Na grzyby można ruszyć też zimą i wiosną! ATLAS GRZYBÓW

OPRAC.: (RED)
Grzybobranie to pasja wielu Polaków. W naszym kraju grzyby można zbierać praktycznie przez cały rok.Leśnicy oraz grzybiarze polecają szczególnie kilka gatunków tzw. zimowych grzybów. Wszystkie z nich są jadalne Przejdź do następnych zdjęć i poznaj te grzyby >>>
Grzybobranie to pasja wielu Polaków. W naszym kraju grzyby można zbierać praktycznie przez cały rok.Leśnicy oraz grzybiarze polecają szczególnie kilka gatunków tzw. zimowych grzybów. Wszystkie z nich są jadalne Przejdź do następnych zdjęć i poznaj te grzyby >>>Archiwum/Polska Press
Grzybobranie wcale nie musi się kończyć! Mało kto wie, ale w polskich lasach również zimą i wiosną można znaleźć i zerwać jadalne grzyby. A jakich "zimowych i wiosennych grzybów" szukać? Przejdź do galerii zdjęć i dowiedz się!

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Podczas zimowego i wiosennego grzybobrania obowiązują takie same zasady jak latem czy chociażby wczesną jesienią. Oczywiście zimą w polskich lasach występuje mniej gatunków grzybów niż chociażby na początku września, ale i tak można pomylić te jadalne z tymi niejadalnymi i trującymi. Należy więc bardzo dokładnie sprawdzić w różnych źródłach, czy możemy zjeść znaleziony okaz.

"Jakie grzyby jadalne znajdziemy wiosną w polskich lasach? Różnorodność leśnych darów natury, którymi wiosną możemy delektować się w kuchni, jest zaskakująca. Poszukiwania najlepiej zacząć od wilgotnych lasów liściastych, tzw. łęgów. Właśnie tutaj rośnie bardzo rzadka czarka szkarłatna. Pojawia się już w grudniu, jednak dopiero po ustąpieniu pokrywy śnieżnej ukazuje się w pełnej krasie. W leśnym runie wyróżnia się wyglądem na tle innych gatunków. Jego kapelusz jest purpurowy i kształtem przypomina niewielki pucharek. Nie jest bardzo popularny, jednak możemy się na niego natknąć na obszarach górskich i podgórskich, w pobliżu wierzb, olszy czy klonów. Spożywane na surowo przypominają rzodkiewki. Ze względu na swoją urodę jest u naszych sąsiadów zza zachodniej i południowej granicy ceniona jako niejadalna ozdoba sałatek. Czarka szkarłatna to zimowo-wiosenny grzyb, który występuje od grudnia do końca maja" - czytamy na stronie www.lasy.gov.pl.

A więcej przykładów zimowych i wiosennych grzybów znajdziecie w naszej galerii zdjęć!

Muchomor czerwony (Amanita muscaria) - trującyŚrednica i kolor: Kapelusz ma od 5 do 15 cm średnicy. Przeważnie koloru czerwonego lub pomarańczowego - pokryty białymi plamkami. Blaszki: gęste, białe lub kremowe.Trzon: wysokość ok. 6-15 cm. Kolor białożółty. Miąższ: Pod skórką koloru żółtego. Bez smaku i zapachu. Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Bardzo pospolity

Atlas grzybów 2023. Które grzyby są trujące, a które jadalne...

Czas na tańsze budowanie? W styczniu taniały materiały budowlane

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska