Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzyby 2020 - Kraków i okolice Krakowa. Gdzie na grzyby w Małopolsce? Jakie grzyby można znaleźć w małopolskich lasach? MAPA 07 07

Karina Czernik
Gdzie wybrać się na grzyby w Małopolsce?
Gdzie wybrać się na grzyby w Małopolsce? Fot. Mariusz Kapala
Grzyby 2020. Kraków i okolice Krakowa. Sezon na grzybobranie powoli się rozpoczyna. Poprzedni rok nie był zbyt obfity w owoce leśnego runa, jednakże ten zapowiada się dużo lepiej. Deszcze i wysokie temperatury tworzą dla grzybów idealne warunki. Bardzo możliwe więc, że w tym sezonie grzybiarze wypełnią swoje kosze po brzegi. Sprawdź, jakie grzyby występują w Małopolsce oraz gdzie szukać grzybów w małopolskich lasach?

Gdzie wybrać się na grzyby w Małopolsce?

Grzyby uwielbiają wilgoć. Susze, które miały miejsce w ubiegłym roku sprawiły, że poprzedni sezon nie był zbyt obfity. W tym roku ma być inaczej. Ze względu na majowe deszcze oraz wysokie temperatury, zapowiada się nie najgorszy okres zbierania grzybów. Największy wysyp może wystąpić na południu Polski, Podlasiu oraz Wielkopolsce.

Grzyby 2020. Jakie grzyby można znaleźć w Małopolsce?

W małopolskich lasach znaleźć można:

  • Borowiki
  • Podgrzybki
  • Koźlarze
  • Maślaczki
  • Opieńki
  • Rydze, w górskich lasach.

Grzyby 2020. Jakie grzyby można znaleźć w małopolskich lasach?

  • Podgrzybki rosną praktycznie wszędzie, czyli w lasach sosnowych, liściastych i mieszanych, lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem.
  • Borowiki znajdziemy pod sosnami i świerkami.
  • Koźlarze lubią lasy liściaste i mieszane, rosną pod topolami, brzozami, osikami i grabami oraz na zboczach. Maślaki najczęściej rosną w trawach, lasach iglastych, zwłaszcza pod modrzewiami.
  • Opieńki pojawiają się najczęściej na korzeniach, pniach, pniakach i gałęziach. Rosną nie tylko w lasach, lecz także w ogrodach, sadach czy parkach.

Sezon na grzybobranie powoli się rozpoczyna. Gdzie znajdziemy grzyby w Małopolsce?

  • Zabierzów - Lasy Zabierzowskie – Rezerwat Skała
  • Chorowice – wieś blisko Mogilan z lasem częściowo objętym ochroną – Rezerwat Cieszynianka
  • Mogilany i Las Bronaczowa
  • Zalesie i Zaborze
  • Dolina Będkowska
  • Raciborsko i Rudnik i lasy Wolnik, Hucisko oraz Czarny Las
  • Niepołomice – Puszcza Niepołomicka oraz torfowisko Leśne Błoto
  • Biertowice z pięknie zalesionym Pasmem Bukowca
  • Radziszów – między Radziszowem a Wolą Radziszewską znajduje się Las Bronaczowa, częściowo objęty rezerwatem Kozie Kąty
  • Krzeszowice –lasy wokół Bartlowej Góry
  • Sułkowice –na zachód od Sułkowic znajduje się niewielki lasek Ptasznica
  • Myślenice oraz lasy obok wsi Stróża
  • Brody i Lanckorona
  • Olkusz
  • Szczyrzyc – dolina rzeki Stradomki
  • Kudłacze oraz szlaki Beskidu Średniego i Makowskiego
  • Limanowa - Lasy występujące na północy i wschodzie miasta (ciągną się przez całe pasmo Łososińskie prawie aż do Nowego Sącza)
  • Praczka – Lasy Włoszczowskie

Grzyby 2020. Grzyby jadalne, niejadalne i trujące

Grzyby jadalne można przygotować na wiele różnych sposobów. Są świetnym składnikiem sosów czy zup, można je marynować, smażyć, dusić czy piec. Nadmienić warto jednakże, że grzyby posiadają zdolność do kumulowania metali ciężkich, dlatego też można sobie na nie pozwolić maksymalnie dwa razy w tygodniu. Są także ciężkostrawne, nie powinno się ich serwować dzieciom i osobom starszym. Grzyby najlepiej jeść krótko po zebraniu, wtedy ich wartość odżywcza jest najwyższa. Grzyby nie zwierają w sobie zbyt wielu substancji odżywczych, swoją popularność zawdzięczają głównie za sprawą walorów smakowych. Posiadają niską wartość energetyczną, zawierają dobrze przyswajalne białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały.

Grzyby niejadalne to grzyby, które nie są trujące, jednakże nie nadają się do spożycia ze względu na nieprzyjemny smak, zapach, twardy miąższ czy ciężkostrawność. O grzybach trujących zaś mówi się wówczas, gdy ich spożycie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego: nudności, wymioty, biegunkę, ból brzucha a nawet śmierć.

Grzyby 2020. Dobre rady

  • Grzyby jadalne niejednokrotnie łatwo jest pomylić z bardzo podobnymi grzybami niejadalnymi lub wręcz trującymi, często śmiertelnie. Dlatego też należy się nauczyć dobrze je rozpoznawać, w czym pomocne są liczne opracowania wydawane w formie atlasów.
  • Zaleca się zbieranie grzybów z rurkami, gdyż nie ma wśród nich tych śmiertelnie trujących. Mogą one spowodować co najwyżej zaburzenia pokarmowe. Rurki to cienkie kanaliki, występujące zazwyczaj na dolnej stronie kapelusza, otwierające się na zewnątrz tzw. porami.
  • Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników.
  • Stara zasada grzybiarzy brzmi; „Nie znasz, nie zbieraj”. Jeśli jednak postanowisz zaryzykować, nie kładź w koszu znanych sobie jadalnych grzybów obok tych, których nie znasz.
  • Najstarsza metoda odróżnienia jadalnych grzybów od trujących polega na przełamaniu kapelusza lub trzonka. Gdy po posmakowaniu będzie on gorzki, oznacza to, że grzyb jest trujący. Lepiej jednakże znaleziony okaz sprawdzić w atlasie grzybów.
  • Jeśli spodnia część grzyba jest pokryta blaszkami, może być trujący, choć nie dotyczy to kurek oraz kani.
  • Warto pamiętać, by nie zbierać zbyt młodych, ani zbyt przejrzałych grzybów.
  • Zebrane okazy należy przechowywać w odpowiednich pojemnikach. Nie należy ich wkładać do worków foliowych czy reklamówek, ponieważ mogą wtedy wytwarzać substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia. Dlatego też podczas grzybobrania, zebrane owoce runa leśnego najlepiej wkładać do koszyka.
  • Nawet trujące grzyby są częścią leśnego ekosystemu, dlatego nie wolno niszczyć żadnych okazów.

[QUIZ] dla grzybiarzy. Rozpoznasz te gatunki grzybów?

Grzyby 2020. Jak zbierać grzyby: wykręcać czy wycinać?

Grzyby najlepiej wycinać ostrym nożem tuż przy ziemi. Jeśli jednak istnieje potrzeba, by sprawdzić podstawę trzonu, grzyb powinien zostać wykręcony z podłoża. Zbierając grzyby należy też pamiętać, aby nie niszczyć grzybni, bo inaczej ani my ani nikt inny w takim miejscu nie znajdzie już więcej grzybów. Zbierając warto zwrócić uwagę na to, by pozostawić miejsce po grzybie przykryte ściółką, aby grzybnia bez potrzeby nie wysychała.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska