Grzyby marynowane. Grzyby na zimę do słoika i nie tylko [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]
Prawdziwki marynowane Joanny Tokarz
Składniki
prawdziwki (najlepiej malutkie)
Składniki na zalewę
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Ponadto na każdy słoiczek
1/4 cebuli
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
2-3 listki laurowe
1 pełna łyżka gorczycy
Wykonanie
Grzyby obrać dokładnie i umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą i delikatnie posolić. Gotować od momentu zagotowania (ok. 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi uciec z garnka). Gorące grzyby odcedzić i porządnie przelać zimną wodą. Nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dodać cebulę, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wierzch posypać gorczycą.
Składniki na zalewę zagotować. Jeszcze ciepłą zalać grzybki. Słoiczki zakręcić i pasteryzować na mokro 10 minut od momentu zagotowania.