Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Prawdziwki marynowane Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Grzyby marynowane. Grzyby na zimę do słoika i nie tylko [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Prawdziwki marynowane Joanny Tokarz

Składniki 
prawdziwki (najlepiej malutkie)

Składniki na zalewę  
5 szklanek wody 
1 szklanka octu 10% 
1 szklanka cukru 
2 łyżki soli  

Ponadto na każdy słoiczek 

1/4 cebuli 
1/2 łyżeczki ziela angielskiego 
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego 
2-3 listki laurowe 
1 pełna łyżka gorczycy 
 
Wykonanie
Grzyby obrać dokładnie i umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą i delikatnie posolić. Gotować od momentu zagotowania (ok. 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi uciec z garnka). Gorące grzyby odcedzić i porządnie przelać zimną wodą. Nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dodać cebulę, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wierzch posypać gorczycą.  
Składniki na zalewę zagotować. Jeszcze ciepłą zalać grzybki. Słoiczki zakręcić i pasteryzować na mokro 10 minut od momentu zagotowania.

Zobacz również

Ewa Siwiec i Michał Malinowski laureatami Turnieju Wiedzy o Starachowicach [ZDJĘCIA]

Ewa Siwiec i Michał Malinowski laureatami Turnieju Wiedzy o Starachowicach [ZDJĘCIA]

Skrzyżowanie przy placu dworcowym w Radomiu do przebudowy

Skrzyżowanie przy placu dworcowym w Radomiu do przebudowy

Polecamy

Leki kupisz jak hamburgera. Apteka drive thru w Krakowie już działa

Leki kupisz jak hamburgera. Apteka drive thru w Krakowie już działa

Ma 78 lat i pokazała się bez stanika i bluzki! Fani diwy zachwyceni

Ma 78 lat i pokazała się bez stanika i bluzki! Fani diwy zachwyceni

Poprowadził Polaków do złota, teraz zajmie się 31. drużyną rankingu FIVB

Poprowadził Polaków do złota, teraz zajmie się 31. drużyną rankingu FIVB