Nasza Loteria

Grzyby marynowane w occie jak u babci! Zobacz najlepsze przepisy

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić grzyby marynowane w occie? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Jak zrobić grzyby marynowane w occie? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. fot. pixabay
Jak zrobić grzyby marynowane w occie? Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy naszych Czytelników. Przepisy na grzyby marynowane w occie są przekazywane z pokolenia na pokolenie i smakują obłędnie. Jak u babci!

Sezon na przetwory z grzybów w pełni! Najchętniej robimy grzyby marynowane w occie. Warto zrobić choć kilka słoików na zimę. Zobaczcie sprawdzone przepisy.

Marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Jak u babci! [PRZEPIS]

Marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • prawdziwki

Składniki na zalewę do grzybów

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 liści laurowych
  • 5 sztuk ziela angielskiego

Wykonanie
Grzyby obrać i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zagotować zalewę, do gorącej wrzucić ugotowane grzybki, doprowadzić do wrzenia . Tak przygotowaną marynatę z grzybami przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Marynowane grzyby Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
  • 2 cebule, obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka
  • gorczyca biała Appetita

Zalewa do marynowanych grzybów:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe Appetita
  • 6 ziaren Ziela angielskiego Appetita
  • 10 ziaren pieprzu czarnego Appetita

Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i obgotować przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę sparzyć, a marchewki lekko zblanszować.
Na dno każdego wygotowanego lub wyparzonego słoiczka wsypać po ok. ½ łyżeczki ziaren gorczycy. Następnie układać na przemian grzyby, cebulę i marchewkę. Z podanych składników zagotować zalewę, gorącą zalać słoiki. Zakręcić i pasteryzować.
W wersji bez pasteryzacji:
Obgotowane grzyby wrzucić do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką, gotować ok. 15 min. Gorące wraz z zalewą przełożyć do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcić i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.

UWAGA! pasteryzację można przeprowadzić na 3 sposoby:

  • W garnku: słoiki ustawić w dużym, szerokim garnku wyłożonym ręcznikiem tak, aby się nie dotykały, zalać gorącą wodą pod nakrętki (nie mogą być zakryte), doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Ostrożnie wyjąć, ustawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  • W piekarniku: jeśli zawartość słoików jest zimna – wstawić je do zimnego, jeśli ciepła lub gorąca, do nagrzanego. Urządzenie nastawić na temp. 120–130°C i pasteryzować słoiki 20 min od chwili osiągnięcia tej temperatury, po czym wyłączyć i zostawić do ostygnięcia.
  • W zmywarce: słoiki ustawić do góry dnem, wybrać program z najwyższą temperaturą (oczywiście nie dodawać żadnych detergentów). Po zakończeniu wyjąć, ustawić do góry dnem na rozłożonej ściereczce i zostawić do ostygnięcia.

Prawdziwki marynowane [PRZEPIS]

Prawdziwki marynowane.
Prawdziwki marynowane. Fot. Joanna Tokarz

Składniki 

  • prawdziwki (najlepiej malutkie)

Składniki na zalewę  

  • 5 szklanek wody 
  • 1 szklanka octu 10% 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki soli  

Ponadto na każdy słoiczek 

  • 1/4 cebuli 
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego 
  • 2-3 listki laurowe 
  • 1 pełna łyżka gorczycy 

 
Wykonanie
Grzyby obrać dokładnie i umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą i delikatnie posolić. Gotować od momentu zagotowania (ok. 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi uciec z garnka). Gorące grzyby odcedzić i porządnie przelać zimną wodą. Nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dodać cebulę, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wierzch posypać gorczycą.  
Składniki na zalewę zagotować. Jeszcze ciepłą zalać grzybki. Słoiczki zakręcić i pasteryzować na mokro 10 minut od momentu zagotowania.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

od 7 lat
Wideo

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska