Sezon na przetwory z grzybów w pełni! Najchętniej robimy grzyby marynowane w occie. Warto zrobić choć kilka słoików na zimę. Zobaczcie sprawdzone przepisy.
Marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Jak u babci! [PRZEPIS]

Składniki
- prawdziwki
Składniki na zalewę do grzybów
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 liści laurowych
- 5 sztuk ziela angielskiego
Wykonanie
Grzyby obrać i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zagotować zalewę, do gorącej wrzucić ugotowane grzybki, doprowadzić do wrzenia . Tak przygotowaną marynatę z grzybami przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Marynowane grzyby Ewy Wachowicz [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
- 2 cebule, obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka
- gorczyca biała Appetita
Zalewa do marynowanych grzybów:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 3 liście laurowe Appetita
- 6 ziaren Ziela angielskiego Appetita
- 10 ziaren pieprzu czarnego Appetita
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i obgotować przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę sparzyć, a marchewki lekko zblanszować.
Na dno każdego wygotowanego lub wyparzonego słoiczka wsypać po ok. ½ łyżeczki ziaren gorczycy. Następnie układać na przemian grzyby, cebulę i marchewkę. Z podanych składników zagotować zalewę, gorącą zalać słoiki. Zakręcić i pasteryzować.
W wersji bez pasteryzacji:
Obgotowane grzyby wrzucić do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką, gotować ok. 15 min. Gorące wraz z zalewą przełożyć do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcić i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.
UWAGA! pasteryzację można przeprowadzić na 3 sposoby:
- W garnku: słoiki ustawić w dużym, szerokim garnku wyłożonym ręcznikiem tak, aby się nie dotykały, zalać gorącą wodą pod nakrętki (nie mogą być zakryte), doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Ostrożnie wyjąć, ustawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
- W piekarniku: jeśli zawartość słoików jest zimna – wstawić je do zimnego, jeśli ciepła lub gorąca, do nagrzanego. Urządzenie nastawić na temp. 120–130°C i pasteryzować słoiki 20 min od chwili osiągnięcia tej temperatury, po czym wyłączyć i zostawić do ostygnięcia.
- W zmywarce: słoiki ustawić do góry dnem, wybrać program z najwyższą temperaturą (oczywiście nie dodawać żadnych detergentów). Po zakończeniu wyjąć, ustawić do góry dnem na rozłożonej ściereczce i zostawić do ostygnięcia.
Prawdziwki marynowane [PRZEPIS]

Składniki
- prawdziwki (najlepiej malutkie)
Składniki na zalewę
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Ponadto na każdy słoiczek
- 1/4 cebuli
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
- 2-3 listki laurowe
- 1 pełna łyżka gorczycy
Wykonanie
Grzyby obrać dokładnie i umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą i delikatnie posolić. Gotować od momentu zagotowania (ok. 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi uciec z garnka). Gorące grzyby odcedzić i porządnie przelać zimną wodą. Nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dodać cebulę, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wierzch posypać gorczycą.
Składniki na zalewę zagotować. Jeszcze ciepłą zalać grzybki. Słoiczki zakręcić i pasteryzować na mokro 10 minut od momentu zagotowania.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?