Grzyby marynowane w occie jak u babci! Zobacz najlepsze przepisy

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić grzyby marynowane w occie? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Jak zrobić grzyby marynowane w occie? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. fot. pixabay
Jak zrobić grzyby marynowane w occie? Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy naszych Czytelników. Przepisy na grzyby marynowane w occie są przekazywane z pokolenia na pokolenie i smakują obłędnie. Jak u babci!

Sezon na przetwory z grzybów w pełni! Najchętniej robimy grzyby marynowane w occie. Warto zrobić choć kilka słoików na zimę. Zobaczcie sprawdzone przepisy.

Marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Jak u babci! [PRZEPIS]

Marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • prawdziwki

Składniki na zalewę do grzybów

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 liści laurowych
  • 5 sztuk ziela angielskiego

Wykonanie
Grzyby obrać i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zagotować zalewę, do gorącej wrzucić ugotowane grzybki, doprowadzić do wrzenia . Tak przygotowaną marynatę z grzybami przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Marynowane grzyby Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
  • 2 cebule, obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka
  • gorczyca biała Appetita

Zalewa do marynowanych grzybów:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe Appetita
  • 6 ziaren Ziela angielskiego Appetita
  • 10 ziaren pieprzu czarnego Appetita

Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i obgotować przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę sparzyć, a marchewki lekko zblanszować.
Na dno każdego wygotowanego lub wyparzonego słoiczka wsypać po ok. ½ łyżeczki ziaren gorczycy. Następnie układać na przemian grzyby, cebulę i marchewkę. Z podanych składników zagotować zalewę, gorącą zalać słoiki. Zakręcić i pasteryzować.
W wersji bez pasteryzacji:
Obgotowane grzyby wrzucić do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką, gotować ok. 15 min. Gorące wraz z zalewą przełożyć do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcić i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.

UWAGA! pasteryzację można przeprowadzić na 3 sposoby:

  • W garnku: słoiki ustawić w dużym, szerokim garnku wyłożonym ręcznikiem tak, aby się nie dotykały, zalać gorącą wodą pod nakrętki (nie mogą być zakryte), doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Ostrożnie wyjąć, ustawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  • W piekarniku: jeśli zawartość słoików jest zimna – wstawić je do zimnego, jeśli ciepła lub gorąca, do nagrzanego. Urządzenie nastawić na temp. 120–130°C i pasteryzować słoiki 20 min od chwili osiągnięcia tej temperatury, po czym wyłączyć i zostawić do ostygnięcia.
  • W zmywarce: słoiki ustawić do góry dnem, wybrać program z najwyższą temperaturą (oczywiście nie dodawać żadnych detergentów). Po zakończeniu wyjąć, ustawić do góry dnem na rozłożonej ściereczce i zostawić do ostygnięcia.

Prawdziwki marynowane [PRZEPIS]

Prawdziwki marynowane.
Prawdziwki marynowane. Fot. Joanna Tokarz

Składniki 

  • prawdziwki (najlepiej malutkie)

Składniki na zalewę  

  • 5 szklanek wody 
  • 1 szklanka octu 10% 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki soli  

Ponadto na każdy słoiczek 

  • 1/4 cebuli 
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego 
  • 2-3 listki laurowe 
  • 1 pełna łyżka gorczycy 

 
Wykonanie
Grzyby obrać dokładnie i umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą i delikatnie posolić. Gotować od momentu zagotowania (ok. 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi uciec z garnka). Gorące grzyby odcedzić i porządnie przelać zimną wodą. Nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dodać cebulę, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wierzch posypać gorczycą.  
Składniki na zalewę zagotować. Jeszcze ciepłą zalać grzybki. Słoiczki zakręcić i pasteryzować na mokro 10 minut od momentu zagotowania.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie