Grzyby. Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów [PRZEPISY]
Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Składniki
2 litry wywaru kostno-jarzynowego
50 g grzybów suszonych
350 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
200 g kurków świeżych lub mrożonych
330 g kwaśnej śmietany 18% „Piątnica”
4 ziemniaki
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
1 płaska łyżka mąki pszennej
natka pietruszki
Wykonanie
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże grzyby i pokrojone w paseczki suszone grzyby. Następnie razem z wywarem dodać do zupy. Dodać też wcześniej podsmażoną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.