6 z 8
Poprzednie
Następne
Grzyby. Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów [PRZEPISY]
Kremowa zupa z kurkami
Składniki (dla 2 osób)
100 g świeżych kurek
25 g masła
250 g bulionu warzywnego
150 ml śmietany 18 proc.
1 mała cebula
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)
Wykonanie
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.