Grzyby. Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów [PRZEPISY]
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem
Składniki na farsz
cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
50 dag pieczarek
50 dag świeżych podgrzybków
150 ml śmietany 22% (np. od OSM „Piątnica”)
5-6 gałązek świeżego tymianku
15 dag sera żółtego
sól, pieprz czarny do smaku
Składniki na ciasto naleśnikowe
300 ml mleka
1 szklanka mąki pszennej
jajko
sól, cukier do smaku
olej do smażenia
Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej śmietany 22 proc.