Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hummus, czyli pasta ze zdrowej cieciorki. Jak zrobić hummus w domu? [PRZEPIS]

mad
Hummus, czyli pasta ze zdrowej cieciorki. Zobaczcie, jak zrobić ją w domu.
Hummus, czyli pasta ze zdrowej cieciorki. Zobaczcie, jak zrobić ją w domu. Fot. Paulina Nosek
Cieciorka to jedno z najpopularniejszych warzyw w krajach arabskich. Jej ogromną zaletą jest duża zawartość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego. Przepisy z cieciorką są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne.

Hummus, czyli pasta z cieciorki. Hummus to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalna na świecie potrawa kuchni bliskowschodniej. Ta pasta to niezbędny element meze, czyli zestawu małych dań rozpoczynających ucztę, ale także składnik wielu potraw . Hummus to pyszna kombinacja ciecierzycy, tahini, soku z cytryny, oliwy oraz innych dodatków, na które akurat mamy ochotę. W Polsce najczęściej podawana jest jako przystawka z warzywami lub w formie pasty na kanapkę. Niewiele osób w naszym kraju jednak wie, że idealnie komponuje się także z mięsem, na przykład jagnięciną.
Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Pauliny Nosek.

Składniki na domowy hummus

  • szklanka suchej cieciorki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka kolendry
  • 6 łyżek pasty tahini
  • łyżka ziaren sezamu
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub oliwy)
  • 1/3 szklanki wody z kostką lodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Wykonanie
Cieciorkę wsypać na sitko, przepłukać, wsypać do garnka i zalać dwiema szklankami wody. Dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki temu szybciej zmięknie) i odstawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, ponownie przepłukać cieciorkę, zalać dwiema szklankami wody i dodać resztę sody. Gotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Wrzucić do malaksera razem z pastą tahini, czosnkiem, gałką, solą oraz sokiem z cytryny. Miksować przez 3-4 minuty na w miarę gładki krem. Następnie dodać lodowatą wodę i miksować jeszcze przez chwilę. Przed podaniem polać olejem, posypać sezamem i kolendrą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska