Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Indyk z miodem i cytryną to pomysł na pyszny obiad [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na indyka z miodem i cytryną.

Delikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny jest wyśmienite i pyszne - mówi Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.

Składniki

  • 4 golonki z indyka

Składniki na marynatę

  • 3 łyżki miodu
  • pół cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka stołowa majeranku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Wykonanie
Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki.

Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 70-90 minut, można obracać mięso podczas pieczenia. Kilka minut przed wyjęciem z piekarnika posmarować mięso roztopionym masłem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska