Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Olbrzymi przemyt papierosów o wartości 14 mln zł! Kierowcy grozi do 10 lat więzienia

Olbrzymi przemyt papierosów o wartości 14 mln zł! Kierowcy grozi do 10 lat więzienia

Smogobus w Łomży sprawdzi, czym mieszkańcy palą w piecach

Smogobus w Łomży sprawdzi, czym mieszkańcy palą w piecach

Polecamy

Zaakceptuj „złote blizny” w swoim życiu. Kintsugi uczy naprawiać garnki... i życie

Zaakceptuj „złote blizny” w swoim życiu. Kintsugi uczy naprawiać garnki... i życie

Wspaniałe wieści z Chin. Polak z tytułem mistrzowskim

Wspaniałe wieści z Chin. Polak z tytułem mistrzowskim

Jaką kosiarkę wybrać? Sprawdź, co jest ważne i wybierz odpowiednie urządzenie

Jaką kosiarkę wybrać? Sprawdź, co jest ważne i wybierz odpowiednie urządzenie