Jagodzianki, czyli pyszne bułeczki z jagodami. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić pyszne jagodzianki? Zobaczcie przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Palce lizać!
Jak zrobić pyszne jagodzianki? Zobaczcie przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Palce lizać! Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Jak zrobić jagodzianki? Podpowiadają Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Drożdżówki z jagodami to obowiązkowy deser w lecie!

Lato bez jagodzianek? Nigdy w życiu! Te słodkie bułki drożdżowe z nadzieniem z jagód to po prostu smak lata! Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Składniki na ciasto

  • 1 kg maki
  • 3 jajka
  • 10 dag drożdży
  • ¾ szklanki cukru 
  • ½ litra ciepłego mleka 
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 łyżki oleju  
  • 1 kostka margaryny  
  • 1 kg jagód

 

Kruszonka

  • ½ szklanki mąki 
  • 5 dag masła 
  • ¼ szklanki cukru pudru 

Dodatkowo
1 jajko do posmarowania bułeczek 
 
Wykonanie 
Zarobić rozczyn z maki, cukru, mleka i drożdży, składniki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać ubite z cukrem jajka, pozostałą mąkę, olej i cukier wanilinowy, śmietanę i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. 
Następnie rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać szklanką krążki, na środek ułożyć jagody zlepić i uformować kulkę, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wrośnięte bułeczki  posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. 
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut na złoty kolor. 

Polka wśród najbardziej wpływowych ludzi

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina
Uwielbiam domowe jagodzianki, u mnie ich podstawą jest dobrej jakości mąka jak np lubella
Dodaj ogłoszenie