Jak grillują Europejczycy? Poznaj potrawy z grilla z różnych krajów Europy [PRZEPISY]
Polser - Dania
W Danii hot dog to znacznie więcej niż zwykły street food. Polser oznacza parówkę, czyli wieprzową kiełbaskę ze specjalnie barwioną na czerwono skórką. Grillowaną lub gotowaną serwuje się w towarzystwie musztardy, ketchupu i specjalnej, warzywnego sosu z piklami i przyprawami.
Składniki:
4 parówki
4 bułki pszenne do parówek
ketchup na bazie jabłek
musztarda
remulada - sos warzywny na bazie majonezu z przyprawami
3 ogórki piklowane
1 cebula
Wykonanie
Cebulę kroimy w drobne kawałki, na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną mąki i mieszamy z cebulą. Smażymy do złocistego koloru.
Parówkę grillujemy lub gotujemy w wodzie.
Bułkę opiekamy na grillu od środka. W bułce umieszczamy remuladę (lub majonez z przyprawami) następnie nakładamy parówkę, pokrojonego ogórka, ketchup, musztardę i posypujemy smażoną cebulką.