3/8

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Comber z miodownikiem

Historyczna receptura według interpretacji Macieja Nowickiego,
szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682 r.


Składniki
1 kg combra jelenia
100 g cukru
200 ml octu piwnego
1 limonka
50 g migdałów płatków
30 g piernika gastronomicznego Pana Pokojskiego
Smalec gęsi
Sól/pieprz

Wykonanie
Comber oczyszczamy pozbawiając go błon po czym zalewamy octem wymieszanym z cukrem i marynujemy około 12 godzin. Następnie osuszamy i podsmażamy na smalcu do koloru złotego brązu i oprószamy piernikiem i pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 90 stopni. Podajemy z sosem rodzynkowym z migdałami z sokiem limonkowym

Sos do combra z miodownikiem
1 butelka czerwonego wina wytrawnego
100 g rodzynek
100 g migdałów
100-150 ml miodu
sól

Wykonanie
Rodzynki oraz migdały gotujemy w winie na bardzo wolnym ogniu około 30 minut po czym całość bardzo dokładnie blendujemy i przelewamy przez sito o drobnych okach. Następnie redukujemy do konsystencji sosu dodając na koniec miód oraz sól. Wróć do artykułu

reklama

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3