Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
GRZYBY SUSZONE...

Łódzkie. Jak smażyć grzyby? Proste przepisy na grzyby. Najlepsze przepisy na grzyby. Grzyby marynowane, smażone, solone, kiszone

GRZYBY SUSZONE

Są doskonałym dodatkiem do zup, czy sosów i odpowiednio przechowywane w suchych słojach, puszkach lub płóciennych woreczkach na przykład w przewiewnym miejscu na strychu mogą nam służyć latami.
Mają jeszcze jedną wielką zaletę – są bardziej aromatyczne niż świeże grzyby.
Warto pamiętać, że do suszenia nadają się niemal wszystkie gatunki – poza gąskami, kurkami i gołąbkami.
Przez suszeniem trzeba je oczywiście dokładnie oczyścić (na przykład nożykiem, czy szczoteczką), ale uwaga – nie płukać!
Nie ma znaczenia czy suszymy je w kawałkach, same kapelusze, czy w całości. Najlepiej robić to oczywiście na słońcu, ale jesienią z tym różnie bywa, więc możemy wykorzystać piekarnik.
Pospiech przy suszeniu nie jest wskazany. Lepiej robić to dłużej w niezbyt wysokiej temperaturze (60-70 stopni Celsjusza) przy uchylonych drzwiach piekarnika, układając je uprzednio na blasze (pojedyncza warstwa).

Te objawy mogą świadczyć o zatruciu grzybami

Zobacz również

Dogan rozstaje się z Hilal. Będzie chciała się zemścić!

Dogan rozstaje się z Hilal. Będzie chciała się zemścić!

Nowe Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne dla osób z niepełnosprawnościami w Rzeszowie

Nowe Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne dla osób z niepełnosprawnościami w Rzeszowie

Polecamy

Strzelcy piłkarskiej okręgówki zachodniej Małopolski

Strzelcy piłkarskiej okręgówki zachodniej Małopolski

Cracovia buduje sieć klubów partnerskich

Cracovia buduje sieć klubów partnerskich

W Prima Aprilis w Bochni XX. Galicyjskie Rozpoczęcie Sezonu Motocyklowego

W Prima Aprilis w Bochni XX. Galicyjskie Rozpoczęcie Sezonu Motocyklowego