Jak zrobić pyszną, domową pasztetową [PRZEPIS]

Janusz Fic
Domowa pasztetowa jest łatwa do zrobienia. Zamiast osłonek można wykorzystać słoiki.
Domowa pasztetowa jest łatwa do zrobienia. Zamiast osłonek można wykorzystać słoiki. Anna Kaczmarz
Udostępnij:
Przepis na pyszną, domową pasztetową.

Domowa pasztetowa - przepis. Janusz Fic jest szefem kuchni w podkrakowskim Dworze Sieraków. Restauracja ma rekomendację od stowarzyszenia Slow Food Polska. To gwarancja, że w lokalu podawane są potrawy z produktów sezonowych, regionalnych i świeżych. Domową pasztetową możemy przygotować w osłonkach lub słoikach.

Składniki

  • 2,40 kg podgardla
  • 1 kg boczku
  • 1 kg wątroby wieprzowej
  • 0,5 kg słoniny
  • 15 dag bułki tartej
  • 40 dag cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • sól, pieprz, suszony lubczyk - do smaku
  • jelita wieprzowe lub osłonki do faszerowania, ewentualnie słoiki

Wykonanie
Podgardle, boczek, słoninę pokroić w kostkę. Rozgrzać garnek z grubym dnem. Do rozgrzanego garnka włożyć pokrojone mięso. Dodać pokrojoną cebulę. Całość przesmażyć około 5 min. Dodać przyprawy. Zalać 1/2 szklanki wody. Garnek przykryć i wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 60 minut. Wątrobę przesmażamy na łyżce oleju. Mięso wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Po wystudzeniu mięso i wątrobę zemleć w maszynce o cienkim sitku. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wymieszać.

Powstałą masą nadziać jelita bądź osłonki. Tak powstałe pasztetowe parzyć przez około 40 minut w temperaturze 80 stopni.
Zamiast nadziewać, powstałą masę możemy przełożyć do słoików. Słoiki pasteryzować w temperaturze 80 stopni przez około 40 minut. Pasteryzowanie powtórzyć. 

Zobacz też:Pasztet z królika od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Zobacz też:Babciny pasztet bożonarodzeniowy: pyszny i szybki

Zobacz też: Prosty i szybki pasztet z wątróbek drobiowych

Zobacz też:Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy od Koła Gospodyń Wiejskich

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie