Jak zrobić sok z pigwy? Przepis na zdrowy dodatek do zimowej herbaty. Tradycyjny smak jak dawniej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sok z pigwy będzie wyśmienitym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty.
Domowy sok z pigwy będzie wyśmienitym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Vasyl Chybor/Getty Images
Wiele osób zna sok z pigwy i dolewa do rozgrzewających naparów. Nasze mamy i babcie podawały go na rozgrzanie i na wzmocnienie odporności w czasie jesienno-zimowych przeziębień. Do tego warto pamiętać, że sok z pigwy jest znakomitym źródłem witaminy C. Zobacz, jak zrobić domowy sok z pigwy do herbaty.

W skrócie

Pigwa to owoc przypominający wyglądem jabłka lub gruszkę. Kolor pigwy najczęściej jest żółty, ale bywa lekko pomarańczowy. Ma twardą skórkę i ziarnisty miąższ przypominający miąższ gruszki. Mniejsze owoce podobne do pigwy to owoce z krzewu o nazwie pigwowiec. Z obu można przygotować wyśmienity sok do rozgrzewających herbatek na jesień.

Sok z pigwy – przepis na zimę. Idealny do herbaty

Do robienia soku z pigwy nie trzeba mieć drogiej sokowirówki. W podstawowej wersji wystarczy wziąć garnek o grubym dnie, owoce i cukier. Osoby lubiące korzenne aromaty mogą dodać do pigwy cynamon, kardamon i goździki. W podobny sposób przygotowuje się sok z pigwy z sokownika. Pozostałą pulpę z owoców można dodać w trakcie przygotowania ciasta dyniowego, keksu lub użyć jako nadzienie do naleśników.

Przygotowanie: 1 godzina
Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 1 kora cynamonu,
  • 3 suszone goździki,
  • 3 nasiona kardamonu.

Przygotowanie:

  1. Owoce pigwy należy umyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnka.
  2. Pigwę należy dokładnie zasypać cukrem. Można wymieszać, aby kryształki pokryły części owoców.
  3. Owoce gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż zacznie puszczać sok.
  4. Po tym czasie można przelać płyn przez sitko do słoików lub butelek.

Sok z pigwy z sokowirówki – przepis na dodatek do herbaty

Sok z pigwy można też łączyć z innymi owocami i warzywami. Znakomicie smakują połączenia pigwy z jabłkami, gruszkami, dynią i marchewką. A także z brzoskwiniami i jeżynami.

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 50-150 g cukru kryształu.

Przygotowanie:

  1. Pigwę należy umyć i pokroić na ćwiartki.
  2. Następnie owoce należy po kolei wkładać do sokowirówki, a wyciśnięty sok z pigwy należy dosłodzić według gustu.
  3. Kolejnym krokiem jest napełnienie wyparzonych butelek lub słoików, zostawiając około centymetra wysokości. Słoiki można lekko zakręcić.
  4. Gotowy sok z pigwy powinno się pasteryzować przez około 15 minut w temperaturze 85° Celsjusza. Na koniec butelki lub słoiki warto dokręcić.
  5. Naturalny sok będzie mętny, ale zostawiony w chłodnym i ciemnym miejscu nabierze klarownego wyglądu.

Zastosowanie soku z pigwy

Sok z pigwy jest uniwersalnym składnikiem wykorzystywanym do gotowania. Najczęściej służy do dosładzania herbaty zimowej, ale można też podawać go z wodą, tworząc zdrowy napój owocowy. Sok z pigwy można też dodawać do:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Jak zrobić sok z pigwy? Przepis na zdrowy dodatek do zimowej herbaty. Tradycyjny smak jak dawniej - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie