4 z 11
Poprzednie
Następne
Jesienny obiad – przepisy. TOP 10 pomysłów na pyszny rozgrzewający obiad. Propozycje Czytelników [PRZEPISY]
Rozgrzewająca, prosta zupa z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej, świeżego imbiru i chili
Składniki
średnia dynia
2 małe cebule
chilli
olej
½ kubka śmietany
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
kawałek świeżego imbiru
sól do smaku
grzanki
Wykonanie
Dynię i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać chilli, gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru (startego na tarce), sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała.
Zupę zblendować, następnie nabrać trochę zupy do osobnego naczynia i zmiksować z śmietaną. Wlać do zupy, zagotować. Doprawić jeszcze do smaku. Podawać z grzankami.
Przepis naszej Czytelniczki Justyny Kalemby