Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowe ragout z fasolą...
fot. Fot. Violetta Grzelka

Jesienny obiad – przepisy. TOP 10 pomysłów na pyszny rozgrzewający obiad. Propozycje Czytelników [PRZEPISY]

Wołowe ragout z fasolą

Składniki
ok. 600 g wołowiny pieczeniowej zmielonej
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone)
3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry ewentualnie pietruszki
przyprawy zmielone: 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku.

Wykonanie
Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz.
Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki. Po kilku minutach, jak papryki zmiękną dodać zmielone mięso wołowe.
Podsmażać kolejne 5-10 minut mieszając co jakiś czas aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając aby nie przypalić. W razie potrzeby dolać trochę wody. Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę oraz pomidory.
Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut.
Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości. Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz z dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Zobacz również

Słowak i Bośniak na czele kwietniowego rankingu

NOWE
Słowak i Bośniak na czele kwietniowego rankingu

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Polecamy

Regiony będą wdrażać adaptację do zmian klimatu?

Regiony będą wdrażać adaptację do zmian klimatu?

Czy kojarzysz te znaki z podróży samolotem? Ich znaczenie może cię zdziwić

Czy kojarzysz te znaki z podróży samolotem? Ich znaczenie może cię zdziwić

Piłkarskie Orły. Pierwszy gol Hajdy wart trzy punkty

Piłkarskie Orły. Pierwszy gol Hajdy wart trzy punkty