Jesienny obiad – przepisy. TOP 10 pomysłów na pyszny rozgrzewający obiad. Propozycje Czytelników [PRZEPISY]
Fasolka po bretońsku
Składniki
500 g fasoli Jaś
50 dag wędzonego boczku
50 dag kiełbasy (np śląska, toruńska)
1 puszka pomidorów (400 g)
4 łyżki prażonej cebulki
2 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
150 g przecieru pomidorowego
1 pełna łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli
3 łyżki suszonego majeranku
Wykonanie
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie min. 12 godzin, następnie wybrać ziarenka jeśli są nadpsute i zalać świeżą wodą (ok. 3 litry). Gotować przez minimum godzinę na wolnym ogniu.
W czasie gotowania fasoli podsmażyć najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z pokrojoną kiełbasą. Przyrumienione przełożyć do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodać także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawić przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotować do miękkości grochu- jeszcze około jedną godzinę.
Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego dodać odmierzoną ilość mąki i energicznie wymieszać, przełożyć do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzić do zagotowania, dodać suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”