4 z 7
Poprzednie
Następne
Kalafior. 6 pomysłów na dania z kalafiorem naszych Czytelników [PRZEPISY]
Mizeria z młodego ogórka gruntowego z dodatkiem kalafiora i (lub) koperku Marty Góry
Składniki
ogórki gruntowe - w dowolnej ilości
młoda cebula (można dać szczypior)
jogurt grecki lub inny gęsty
sól, pieprz, cukier do smaku
kalafior- dowolna ilość, może być tzw. „symboliczna” lub pozostała po innym daniu
koperek
Wykonanie
Ogórki pokroić na cienkie plasterki, dodać pokrojoną cebulę i posolić oraz dodać nieco cukru. Ogórki puszczają sok, odlać go kilkakrotnie (w ten sposób pozbywamy się specyficznego smaku, który nie każdemu pasuje po zjedzeniu mizerii). Kalafior ugotować, podzielić na różyczki, ostudzić. Koperek pokroić drobniutko. Połączyć mizerię z kalafiorem i koperkiem. Dodać jogurt, wg uznania pieprz, wymieszać.