Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty...
fot. archiwum

15 pysznych dań z kapustą w roli głównej! Oto najlepsze przepisy naszych czytelników

Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty
"Parzybroda po mirowsku" jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepisem na ten przysmak dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.

Składniki
1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę pokroić na duże kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować je osobno w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć go, a potem dodać do gotującej kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do kapusty. Ugotowane ziemniaki, odcedzić i dołożyć do kapusty. Do wszystkiego dodać jeszcze przecier ze świeżych pomidorów, pokrojony lubczyk i przyprawić do smaku. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i zagęścić potrawę.

Zobacz również

Obchodzili w lesie urodziny Hitlera. Uczestnicy będą próbowali się odwołać

NOWE
Obchodzili w lesie urodziny Hitlera. Uczestnicy będą próbowali się odwołać

Zapadlisko w centrum Bolesławia obok zabytkowego dworku. Zwołano sztab kryzysowy

NOWE
Zapadlisko w centrum Bolesławia obok zabytkowego dworku. Zwołano sztab kryzysowy

Polecamy

Zaskakujący komunikat w Messengerze o ustawieniu kodu PIN. O co chodzi?

Zaskakujący komunikat w Messengerze o ustawieniu kodu PIN. O co chodzi?

Niezapomniane wielkanocne śniadanie. Pomysły na piękne ozdobienie talerzy i sztućców

Niezapomniane wielkanocne śniadanie. Pomysły na piękne ozdobienie talerzy i sztućców

Marzec obfituje w Szpitalu Uniwersyteckim w międzynarodowe warsztaty i szkolenia

Marzec obfituje w Szpitalu Uniwersyteckim w międzynarodowe warsztaty i szkolenia