Karp zatorski - od ikry do króla stawów

Sławomir Bromboszcz
Karp zatorski - od ikry do króla stawówObszar Doliny Karpia, którego sercem jest Zator, zajmuje 310 km2
Bez potrawy z karpia większość Polaków nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Niewiele osób jednak wie, jak wygląda hodowla tej ryby. Do przyrządzenia smacznej potrawy z karpia potrzebny jest nie tylko kulinarny kunszt, ale także odpowiednia ryba.

- Najsmaczniejsze są ryby z Zatora - zapewnia Franciszek Sałaciak, prezes Doliny Karpia. Stawy hodowlane zasilane są tam czystą wodą ze Skawy, a pokarm starannie dobierany. Zboża wykorzystywane do produkcji paszy pochodzą z lokalnych gospodarstw, znajdujących się na obszarze objętym programem Natura 2000. Nad hodowlą czuwają ichtiolodzy.

Zanim karp trafi na świąteczne stoły, musi nabrać odpowiedniej wagi. Zazwyczaj trwa to trzy lata, natomiast w przypadku karpia zatorskiego tylko dwa. Dzięki temu, że  ryba jest młoda, jej mięso jest smaczniejsze.

Hodowla rozpoczyna się od tarła, które odbywa się w niewielkich, porośniętych trawą stawach. Z ikry po kilku dniach wykluwają się rybki, które mają zaledwie 0,5 cm długości.

Po odłowieniu trafiają do  stawu bogatego w plankton. Żywią się nim, aż osiągną 2 cm. Wtedy samodzielnie zaczynają żerować na  dnie zbiornika. Dostają także paszę. Zimą wszystkie ryby trafiają do stawu zbiorczego, dobrze dotlenionego. Ze stawów, w których wcześniej pływały, jest spuszczana woda.

Wiosną przenoszone są do  tzw. stawów towarowych. Są tam mocno dokarmiane i szybko przybierają na wadze. W październiku podczas tzw. karpiowych żniw są odławiane i trafiają do stawów tzw. magazynów rybnych. Przepływa przez nie świeża woda - dzięki temu są „odmulone” i lepiej smakują. Karp zatorski, gdy jest gotowy do sprzedaży, waży 1,1-1,8 kg.

Pomimo rozwoju techniki, na przestrzeni lat niewiele zmieniła się hodowla ryb. Nadal większość pracy wykonywana jest rękami rybaków.

W tym roku na świąteczne stoły trafi ok. 200 ton ryb z Doliny Karpia. Ludzie chętnie po  niego sięgają, ponieważ wyrobił sobie już markę na rynku. Spowodowało to nawet pojawienie się „podróbek”. Nieuczciwi sprzedawcy oferują inne gatunki karpi, informując, że jest to ten z Zatora.
 

Źródło: Gazeta Krakowska

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3