4 z 12
Poprzednie
Następne
Kraków i okolice. Gdzie kupimy dobrego karpia? Zator, Staniątki, Przyborów, ale nie tylko! Oto miejsca, gdzie hoduje się karpie 15.12.2021
Dolina Karpia Spytkowice - Zator
Karp zatorski jest produkowany na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin w województwie małopolskim, są to Zator, Przeciszów i Spytkowice (które od 2003 r. realizują program „Dolina Karpia”). Obszar ten obejmuje łącznie134 km². Największa produkcja odbywa się na terenie Zatora – stąd nazwa ryby.
Karp zatorski powstał ze skrzyżowania rodzimej linii karpia polskiego (galicyjskiego) z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską.
System żywienia karpia oparty jest głównie na pokarmie stawowym i wysokiej jakości naturalnych zbożach od lokalnych producentów, takich jak pszenica, jęczmień, pszenżyto i kukurydza.