Przepis na pyszną zupe naszej Czytelniczki. Andżelika Knop jest marzycielką i niepoprawną optymistką. Prowadzi blog W Zielonej Kuchni
Składniki
- 2 średnie selery
- 2 jabłka
- 80 g (waga przed ugotowaniem) ugotowanej kaszy jaglanej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
Selery i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podpiec około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić olej kokosowy, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, następnie dodać selera i jabłko oraz bulion. Całość gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Gdy seler będzie już miękki, wyłączyć ogień, dodać kaszę jaglaną, jogurt grecki oraz sól i pieprz. Całość zmiksować dokładnie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Zobacz koniecznie:
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?