Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Królik w sosie śmietanowym według Koła Gospodyń Wiejskich. Jak u babci! [PRZEPIS]

mad
Królik w sosie śmietanowym to łatwe i smaczne danie.
Królik w sosie śmietanowym to łatwe i smaczne danie. archiwum
Przepis na królika w sosie śmietanowym. Jak u babci!

Królik w sosie śmietanowym to danie, które na stołach gospodyń z gminy Koniusza pojawia się bardzo często. - Tradycją jest, że niedzielny obiad składa się z rosołu z kury z samodzielnie wykonanym makaronem. Rosół to danie, które w niedzielę na stole musi się pojawić. Drugie dania są już bardziej różnorodne.  Chętnie przyrządzamy mięso z własnych hodowli, jak kaczki czy króliki – mówią gospodynie.

Składniki 

  • królik w kawałkach (ok. 1,5 kg) 
  • 2 łyżki klarowanego masła 
  • 1-2 cebule 
  • 2 szklanki białego wina lub wody 
  • 2 ząbki czosnku 
  • wegeta, sól, pieprz ziołowy do smaku 
  • 250 ml śmietanki słodkiej 30 proc.


Wykonanie

1 łyżeczką soli i wegety, pieprzem oraz czosnkiem natrzeć mięso, pozostawić w lodówce na cała noc. Usmażyć na rumiano na klarowanym maśle, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, wlać wino lub wodę i dusić pod przykryciem około 90 minut (w razie potrzeby podczas duszenia dolać wody). Dolać śmietankę i gotować kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska