Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Mężczyzna wsiadł pijany za kierownicę, nie potrafił utrzymać się na swoim pasie ruchu

NOWE
Mężczyzna wsiadł pijany za kierownicę, nie potrafił utrzymać się na swoim pasie ruchu

Prestiżowe wyróżnienie dla doktora Radosława Tarkowskiego z legnickiego szpitala

Prestiżowe wyróżnienie dla doktora Radosława Tarkowskiego z legnickiego szpitala

Polecamy

Koszmarny wypadek podczas prac rozbiórkowych. Ściana budynku runęła na ludzi

Koszmarny wypadek podczas prac rozbiórkowych. Ściana budynku runęła na ludzi

Trzy nowe linie autobusowe zaczęły kursy w gminie Zabierzów

Trzy nowe linie autobusowe zaczęły kursy w gminie Zabierzów

Wschodząca gwiazda Barcelony mogła trafić do Rakowa! Podano nawet kwotę

Wschodząca gwiazda Barcelony mogła trafić do Rakowa! Podano nawet kwotę