Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowina po burgundzku...
fot. Fot. Stanisław Romek

Kuchnie świata – przepisy. Zobacz TOP 12 popularnych dań z całego świata, które przygotujesz w domu

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku to danie, które stało się popularne za sprawą Julii Child, amerykańskiej kucharki, która część życia spędziła we Francji, by tam poznawać tajniki francuskiej kuchni. Zobaczcie wariacje na temat wołowiny po burgundzku Magdaleny i Stanisława Romków, autorów popularnego bloga Kuchenne Wariacje.

Składniki na dwie porcje
500 g wołowiny - karkówki
100 g boczku wędzonego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 marchewki
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 szalotki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu wołowego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
3 gałązki natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni, przełożyć go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodać drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażyć z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina się zrumieni przełożyć ją z garnka do miski.
Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Dodać marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypać mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut. Teraz wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego, dodać mięso, boczek, posiekane zioła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekać przez ok. 1-1,5 godz do miękkości mięsa.
Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażyć szalotki (jeżeli są małe podsmażyć w całości natomiast większe przekroić na połówki). Dodać pieczarki  - najlepiej kupić jak najmniejsze, aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to pokroić je na większe kawałki i podsmażyć aż się zarumienią.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodać pieczarki z szalotkami, wymieszać i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.

Zobacz również

Warta: Uczniowie odebrali certyfikaty ukończenia szkolenia wojskowego ZDJĘCIA

Warta: Uczniowie odebrali certyfikaty ukończenia szkolenia wojskowego ZDJĘCIA

Trwa sprzedaż biletów na mecz H. Skrzydlewska Orzeł Łódź - PSŻ Poznań. Ceny od 10 zł

Trwa sprzedaż biletów na mecz H. Skrzydlewska Orzeł Łódź - PSŻ Poznań. Ceny od 10 zł

Polecamy

Kolejne sparingi Biało-Czerwonych przed mistrzostwami świata. Dziś mecz ze Słowenią!

Kolejne sparingi Biało-Czerwonych przed mistrzostwami świata. Dziś mecz ze Słowenią!

Działacz Nowej Lewicy zawiadamia prokuraturę ws. gazetki Gibały. Jest reakcja

Działacz Nowej Lewicy zawiadamia prokuraturę ws. gazetki Gibały. Jest reakcja

Ból nóg czy pleców nie daje ci spokoju? Może oznaczać poważną chorobę

Ból nóg czy pleców nie daje ci spokoju? Może oznaczać poważną chorobę