Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak po azjatycku w ciemnym sosie sojowym z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i czosnku [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kurczak po azjatycku w ciemnym sosie sojowym z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i czosnku. Zobaczcie przepis!
Kurczak po azjatycku w ciemnym sosie sojowym z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i czosnku. Zobaczcie przepis!
Macie ochotę na egzotyczne danie? Kurczak po azjatycku w ciemnym sosie sojowym z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i czosnku posmakuje każdemu!

Kuchnia azjatycka to bogactwo przypraw! Intensywna marynata do kurczaka oraz ciemny sos z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni azjatyckiej.

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu cztery kolory (np. marki Britta)
  • 650 g piersi z kurczaka

Marynata:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

Panierka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Glazura/sos:

  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki bulionu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 3 posiekane cebulki dymki

Wykonanie:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymamy w cieple.
2. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę.
3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dodajemy do kurczaka. Kurczak powinniśmy się marynować około 2 godzin.
4. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Składniki panierki mieszamy razem. Kurczaka smażymy partiami i osuszamy na metalowej kratce lub ręczniku kuchennym.
5. Mieszamy wszystkie składniki glazury poza cebula, czosnkiem i imbirem.
6. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przez 1 minutę cebulę, czosnek oraz imbir i dodajemy resztę składników glazury. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy kurczaka. Obtaczamy go w glazurze. Podajemy z ryżem

Smacznego!

Szukasz pomysłu na smaczne dania? Zobacz sprawdzone przepisy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska