Kurki – przepis. Zobacz, jakie dania można przygotować z tymi grzybami

opr. Magda Smoleń
Kurki to pyszne grzyby. Zobacz, jakie dania można z nich przygotować.
Kurki to pyszne grzyby. Zobacz, jakie dania można z nich przygotować.
Sezon na kurki w pełni! Zobacz przepisy na dania z kurkami w roli głównej! To pyszne grzyby, z których można wyczarować wiele niesamowitych dań. Ten sezonowy smak przemija bardzo szybko, dlatego warto wykorzystać ich walory i skomponować nietuzinkowe dania.

Czas na kurki! Grzyby to nie tylko źródło wartości odżywczych, ale i smaku, dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu i korzystać z ich właściwości częściej niż od święta.

Zupa kremowa z kurkami [PRZEPIS]

Zupa kremowa z kurkami.
Zupa kremowa z kurkami.

Składniki (dla 2 osób)

  • 100 g świeżych kurek
  • 25 g masła
  • 250 g bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
  • grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)

Wykonanie zupy z kurkami
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.

Schab z kurkami [PRZEPIS]

Schab z kurkami.
Schab z kurkami. fot. pixabay

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • kurki
  • śmietana
  • smalec
  • cebula
  • sól, pieprz

Wykonanie
Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i usmażyć plastry schabu. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone kurki. Gdy się podsmażą, dodać cebulę pokrojona w piórka i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać plastry schabu, podlać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać gęstą śmietanę i doprawić jeszcze do smaku.

Kaszotto z kurkami [PRZEPIS]

Kaszotto z kurkami.
Kaszotto z kurkami. Fot. Agnieszka Bochnak

Składniki

  • 100 g kaszy pęczak
  • 150 g kurek
  • mała cebula
  • 250 ml bulionu
  • 50 ml wina białego
  • oliwa z oliwek
  • kawałek masła
  • kawałek parmezanu do posypania
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek

Wykonanie
W dużej, wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, następnie wsypać kaszę pęczak, dokładnie wymieszać, a następnie wlać bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć bulion.
Dolać wino i gotować jeszcze 5 minut. Następnie wrzucić oczyszczone kurki. Wymieszać dokładnie i smażyć 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić mały kawałek masła. Na talerzu posypać świeżym tymiankiem i dodatkowo świeżo startym serem.
Przepis Agnieszki Bochnak

Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką [PRZEPIS]

Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką.
Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką. Fot. Anna Loska

Składniki

  • 400 g mąki pszennej 
  • 300 g maślanki 
  • 350 g kurek 
  • 150 g zielonej soczewicy 
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • 4 łyżeczki czarnuszki 
  • pieprz 
  • sól

 

Wykonanie
Soczewicę namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją do miękkości. Oczyszczone kurki również gotujemy do czasu aż będą miękkie. Ugotowane kurki i pokrojoną cebulę rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki (ale nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażamy kilka minut na maśle, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą. Całość doprawiamy czarnuszką, solą i pieprzem.
Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi obsmażamy na patelni złoty kolor. Przed podaniem posypujemy je czarnuszką. 
Przepis Anny Loski

Pilaw z kurkami i indykiem [PRZEPIS]

Pilaw z kurkami i indykiem.
Pilaw z kurkami i indykiem.

Składniki

  • 15 dag świeżych kurek
  • 15 dag ryżu basmati
  • 20 dag filetu z indyka
  • 2 łyżki masła (np. extra Piątnica)
  • cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
  • natka pietruszki

Wykonanie
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie