Łatwe ciasta jogurtowe z owocami – pyszny deser dla każdego [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Ciasta jogurtowe są tanie, szybkie i bardzo smaczne. Zobaczcie przepisy! Fot. Joanna Kądziołka
Nie ma szybszego i prostszego ciasta niż ciasto jogurtowe. Jest tanie, szybkie i dziecinnie proste. Do takiego ciasta można dodać dowolne owoce i pyszny deser gotowy! Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 1 kopiasta szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 25 dag truskawek

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami.
Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Składniki

  • 3 jaja 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ok. 2 szklanki jagód, malin, rabarbaru, etc... 

 
Wykonanie
Cukier i cukier waniliowy miksować z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, następnie powoli dodać jogurt i olej. Z mąki odmierzyć 2 łyżki i obsypać nimi owoce. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać ją stopniowo do reszty masy. Miksować dalej. 
Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, a na wierzch wysypać owoce. Piec około 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczaka. 
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Fot. Joanna Kądziołka

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • ok. 250 g truskawek

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki  się jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem
Przepis Joanny Kądziołki, autorki bloga „Po prostu pycha”

Jogurtowiec ze śliwkami [PRZEPIS]

Jogurtowiec ze śliwkami.
Jogurtowiec ze śliwkami. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki (nie ubite)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pełna łyżka kakao
  • ok. 8-10 śliwek
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem i olejem, dodać jogurt i wymieszać tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jogurtowo-jajecznej. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao. Spód formy (24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nabierać ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką warstwę jasnego. Umyte i osuszone śliwki pokroić na pół i skórką do dołu ułożyć na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Ogródki działkowe znów na topie

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jannka

Zamiast zwykłego jogurtu daję mus jogurtowy od kubusia, wychodzi super

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3