Łatwy przepis na jabłkówkę. Poznaj właściwości nalewki z jabłek z przyprawami korzennymi. Polecamy ją nie tylko na wysoki cholesterol

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Jabłka są źródłem cennych antyoksydantów, które przechodzą do leczniczej nalewki.
Jabłka są źródłem cennych antyoksydantów, które przechodzą do leczniczej nalewki. Klimenko Oksana/Getty Images
Jabłka to cenny owoc kulinarny, z którego warto przyrządzać również lecznicze przetwory. Jednym z nich jest aromatyczna nalewka, którą przygotowuje się z przyprawami korzennymi dla podbicia delikatnego smaku jabłek. Wyjaśniamy, jak ją przygotować i podajemy przepis na spirytusie. Zobacz, jakie jabłka można wybrać do nalewki, jakie ma właściwości i jak ją dawkować. Zrób ją już dziś, by móc przekonać się, że wspiera krążenie i łagodzi stan zapalny. Sprawdź też środki ostrożności i przeciwwskazania do kuracji jabłkówką.

Spis treści

Przepis na nalewkę z jabłek na spirytusie. Tak zrobisz dobrą jabłkówkę

Nalewka z jabłek będzie smakować najlepiej, jeśli do jej przygotowania użyjemy zdrowych, jędrnych, świeżo zebranych jabłek. Ponieważ jednak są to owoce o stosunkowo neutralnym smaku, większość przepisów przewiduje dodanie do trunku aromatycznych przypraw korzennych.

Smak jabłkówki podkręcą m.in. goździki, cynamon, wanilia, kardamon, a także anyż gwiazdkowy czy migdały. Inną wersją jest nalewka z jabłek i mięty, którą nastawia się z dodatkiem świeżego zioła, choć również z laską cynamonu. Smaczną nalewkę bez tych składników można zrobić, dorzucając do jabłek pigwę lub pigwowiec.

W ramach przygotowania składników jabłka należy umyć, a następnie usunąć ich ogonki. Nie trzeba jednak wycinać gniazd nasiennych, a tym bardziej obierać owoców. Ten ostatni krok pozbawiłby nalewkę jej smaku.

Przepis na nalewkę z jabłek na spirytusie
Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 0,3-0,5 kg cukru,
  • 0,75 l spirytusu 70 proc. alk. obj.,
  • 0,25 l wody,
  • kawałek cynamonu o dł. 8-10 cm,
  • 5-8 goździków,
  • 1/2-1 laska wanilii (opcjonalnie),
  • sok z 1-2 cytryn (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Pokrój jabłka na kawałki, np. w kostkę lub paski, po czym wrzuć do dużego słoika, by sięgały do 2/3 lub 3/4 jego wysokości.
  2. Dodaj do jabłek kawałki przypraw oraz cukier, zaczynając od mniejszej porcji (dawkę warto dopasować do poziomu słodyczy użytych owoców).
  3. Zalej zawartość słoja ciepłą wodą, dolej spirytus, zamknij go i dokładnie wymieszaj; powtarzaj tę czynność regularnie w pierwszych dniach po odstawieniu nastawu na zalecane 4-6 tygodni.
  4. Po tym czasie zlej nalewkę znad owoców, przefiltruj, dodaj sok z cytryn, rozlej do ciemnych butelek i odstaw w zacienione, chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie, a najlepiej na 3 miesiące.
  5. Dawkowanie nalewki to maksymalnie 25 ml przyjmowane do 3 razy dziennie.

Jakie jabłka do nalewki?

Nalewkę z jabłek dobrze jest przygotować z owoców o intensywnie wybarwionych skórkach, bo takie są bogatsze w antyoksydacyjne pigmenty. Więcej cennych związków aktywnych będą mieć też odmiany bardziej kwaśne i cierpkie, najlepiej stare. Takie drzewa wydają owoce co dwa lata, ale są one najbardziej zbliżone do tych bardziej pierwotnych. Mają one więcej związków aromatyczno-smakowych niż nowe mieszańce, co najczęściej idzie w parze z wyższą wartością odżywczą.

Ważniejszy niż odmiana jabłka jest smak okazów wybranych do przygotowania nalewki. Warto więc skosztować owoców, by upewnić się, że będą stanowić odpowiedni wybór.

Jeżeli zbieramy jabłka samodzielnie, warto wybierać te rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa, najlepiej od strony wschodniej, południowej lub zachodniej. Dzięki temu tuż pod skórką będzie więcej witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które tworzą się w owocu w celu ochrony jego miąższu przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Tak samo działają zresztą po zjedzeniu jabłka w organizmie.

Wypróbuj także przepisy na inne nalewki:

Jakie właściwości ma nalewka z jabłek? Zobacz, jak działa na organizm

Nalewka z jabłek to wyciąg związków z tych owoców, uzyskiwany z dodatkiem alkoholu. Obfitują one nie tylko w cukry proste, z których połowę stanowi fruktoza. Ich kwaskowaty smak zapewniają natomiast kwasy: jabłkowy i cytrynowy, a także bursztynowy, winowy, szczawiowy i galusowy. Są w nich też witaminy z grupy B, wit. C i prowitamina A, choć w skromnych dawkach.

Witaminy C jabłka mają jednak więcej niż gruszki czy śliwki, bo ok. 10 mg w 100 g. Jest ich więcej w jabłkach niewielkich w porównaniu z dużymi. Dlatego na nalewkę najlepiej nadają się owoce małe i niekalibrowane, które są sprzedawane taniej niż te konsumpcyjne.

Wymienionym związkom towarzyszy błonnik (do 3 g w 100 g), niewielkie ilości białek i tłuszczów, a także enzymy, ale wymienione związki nie przechodzą do nalewki.

W jabłkówce znajdziemy natomiast pochodzące z owoców związki mineralne, przede wszystkim potas (jest go całkiem sporo, bo ok. 134 mg w 100 g), a także wapń, żelazo, krzem, miedź, kobalt, cynk, mangan czy molibden. Zawiera ona również cenne antyoksydanty – głównie to one odpowiadają za korzystne działanie jabłek. Należą do nich związki polifenolowe, takie jak kwas chlorogenowy, katechina i epikatechina, procyjanidyny, flawanole takie jak kwercetyna, a także
antocyjaniny i związki takie jak floretyna czy florydzyna. Te ostatnie mają potwierdzone właściwości antynowotworowe, a także przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe.

W badaniach na badaniach laboratoryjnych wyciągi z jabłek hamowały rozwój komórek nowotworowych płuc, jelita grubego czy wątroby. Obniżały też poziom „złego” cholesterolu LDL i zmniejszały utlenianie związków tłuszczowych, które jest częścią procesu rozwoju miażdżycy. Wysokie spożycie jabłek jako owoców bogatych w flawonoidy zmniejsza też śmiertelność chorób serca i układu krążenia, ale dotyczy to tylko kobiet. Wspomaga także profilaktykę astmy.

Charakterystyczny zapach jabłek pochodzi natomiast od olejku eterycznego. Udowodniono, że ma on właściwości aromaterapeutyczne: działa uspokajająco i obniża ciśnienie krwi.

Nalewka z jabłek jest uznawana za środek mający działanie:

  • wzmacniające,
  • przeciwzapalne,
  • moczopędne,
  • przeciwkamicowe,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwreumatyczne.

Działanie to wspomagają przyprawy korzenne, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Zawarte w nich związki pobudzają krążenie krwi, trawienie oraz metabolizm, łagodząc przy tym zapalenie.

Zobacz ponadto:

Przeciwwskazania do spożycia jabłkówki. Jakie środki ostrożności zachować?

Nalewka z jabłek ma sporą zawartość alkoholu etylowego, który nie jest dozwolony w żadnej ilości w przypadku ciąży i karmienia dziecka piersią, a także dla osób poniżej 18. roku życia.

Należy także pamiętać, że alkohol wchodzi w interakcje z wieloma lekami, np. antybiotykami czy środkami psychiatrycznymi, a także rozrzedzającymi krew. Niektóre kuracje lekowe mogą być więc przeciwwskazaniem do przyjmowania leczniczej nalewki.

Do spożywania samych jabłek nie ma natomiast wielu przeciwwskazań. Jest nim na pewno (rzadkie) uczulenie na ten produkt. W postaci nalewki przyjmować je mogą jednak nawet osoby wykazujące objawy alergii krzyżowej po spożyciu jabłek. Powstają one dlatego, że zawarte w owocach białka mają podobną budowę do pyłków alergizujących daną osobę. Proces przygotowania leczniczego trunku sprawia jednak, że problematyczne substancje są w nim nieobecne. Osoby uczulone na przyprawy korzenne (zwłaszcza cynamon) powinny z nich zrezygnować podczas przygotowania nalewki.

Co zrobić z niewykorzystanych jabłek? Najlepiej pyszne ciasto – zobacz przepis na tradycyjną szarlotkę.

Więcej owocowych nalewek:

Suszarki do warzyw i owoców

miejsce #1

Esperanza

Esperanza Appetissant EKD004

138,90 zł81,50 zł-41%
miejsce #2

Berdsen

Berdsen Suszarka spożywcza do grzybów i owoców 400W 10L

260,99 zł179,00 zł-31%
miejsce #3

Gotie

GOTIE GSG-510

219,00 zł157,00 zł-28%
miejsce #4

Niewiadów

NIEWIADÓW 970.01 PP

179,00 zł169,00 zł-6%
miejsce #5

Zelmer

Zelmer FD1001

169,00 zł
miejsce #6

Yoer

Yoer VitaSave FD01S

318,00 zł
Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Materiał oryginalny: Łatwy przepis na jabłkówkę. Poznaj właściwości nalewki z jabłek z przyprawami korzennymi. Polecamy ją nie tylko na wysoki cholesterol - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie