Łazanki – przepisy. Tradycyjne łazanki z białą kapustą i cebulą. Z boczkiem lub kiełbasą albo z grzybami

opr. Magda Smoleń
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie łazanki! To danie robi się błyskawicznie. Do tego jest smaczne i tanie. Zobaczcie przepisy!
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie łazanki! To danie robi się błyskawicznie. Do tego jest smaczne i tanie. Zobaczcie przepisy! Fot. Paweł Epler
Łazanki to danie obiadowe, które robi się błyskawicznie. Podstawą jest makaron łazanki, biała kapusta i cebula. W zależności od preferencji smakowych można dodać na przykład pieczarki lub boczek albo kiełbasę. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na różne łazanki!

Pomysł na obiad – łazanki. Łazanki to danie z makaronem, które lubią wszyscy. Zobaczcie, jak przygotowują je nasi Czytelnicy. Poniżej znajdziecie przepisy na:

  • Proste łazanki z białą kapustą
  • Łazanki z kapustą i pieczarkami
  • Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną
  • Łazanki zespołu Przecieszynianki z domowym makaronem

Proste łazanki z białą kapustą [PRZEPIS]

Proste łazanki z białą kapustą.
Proste łazanki z białą kapustą. Fot. Marta Góra

Składniki

  • kapusta biała – głowa lub mniej – ilość według uznania i potrzeb
  • cebula – indywidualnie w zależności od smaku
  • makaron łazanki
  • masło klarowane lub surowe
  • sól, pieprz, ewentualnie cukier, do smaku

Wykonanie
Makaron łazanki ugotować al dente w wodzie z solą.
Kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, zagotować. Odlać wodę (traci się w ten sposób ewentualną gorycz kapusty). Ponownie zagotować wodę i zalać sparzoną kapustę wrzącą wodą, dodać sól i pieprz do smaku i gotować aż kapusta zmięknie, ale nie będzie zbyt miękka. Odlać wodę z kapusty.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle.
Łazanki, kapustę i cebulę wymieszać razem. Wyłożyć do dowolnego naczynia (garnek, brytfanna, forma, naczynie żaroodporne) wysmarowanego masłem i wstawić do pieca. Zapiekać aż smaki się połączą.
Przepis Marty Góry

Łazanki z kapustą i pieczarkami [PRZEPIS]

Łazanki z kapustą i pieczarkami.
Łazanki z kapustą i pieczarkami. Fot. Katarzyna Skuta

Składniki

  • większa główka białej kapusty
  • 2 cebule
  • 6-8 pieczarek
  • 300 g makaronu świderki
  • sól, pieprz, kminek mielony
  • łyżka masła
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i będzie szklista. Z kapusty zdjąć pierwsze liście, resztę poszatkować. Dodawać partiami do garnka, dusić pod przykryciem, często mieszając (można dodać pół szklanki wody, żeby kapusta nie przywierała).
W międzyczasie rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miękkiej kapusty dodać makaron i pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Przepis Katarzyny Skuty

Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną [PRZEPIS]

Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną.
Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 1 główka kapusty białej, poszatkowanej
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
  • około 30 dag wędliny (szynka, kiełbasa)
  • 1 duża, drobno pokrojona cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • ugotowany makaron typu łazanki 
  • olej, masło

Wykonanie
Kapustę przesmażyć na łyżce oleju i dwóch łyżkach masła. Zalać bulionem i dusić do miękkości.
Boczek wytopić, dodać cebulę i wędlinę i zarumienić.
Zrumieniony boczek i wędliny dodać do kapusty. Wymieszać i dusić razem około 10 minut
Kapustę połączyć z ugotowanym makaronem, doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”

Łazanki zespołu Przecieszynianki z domowym makaronem [PRZEPIS]

Łazanki zespołu Przecieszynianki z domowym makaronem.
Łazanki zespołu Przecieszynianki z domowym makaronem. Fot. archiwum

Składniki na makaron

  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • sól

Składniki na farsz

  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 50 dag cienkiej kiełbasy
  • 50 dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie
Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, wbić 3 jajka, dodać szczyptę soli i podlać wodą. Ciasto nie może być zbyt luźne, ani za suche, powinno być jednolite i gładkie. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i podsypując delikatnie mąką cienko wywałkować. Rozwałkowane kawałki ciasta ułożyć na blacie, najlepiej jeśli chwilkę przeschną, a następnie pokroić nożem na kwadraciki wielkości ok. 2x2 cm. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż zmiękną. 
Kapustę kiszoną gotować w małej ilości wody ok. pół godziny.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Umyć i pokroić pieczarki, podsmażyć je na innej patelni.
Do odcedzonej kapusty dodać kiełbasę z cebulą oraz pieczarki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok 10. minut pod przykryciem. Dodać ugotowany makaron łazankowy i całość dobrze wymieszać.

Polka wśród najbardziej wpływowych ludzi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie