3 z 11
Poprzednie
Następne
Lekkie sałatki na Boże Narodzenie 2023. Zobacz TOP 10 FIT sałatek na świąteczny stół [PRZEPISY]
Sałatka z tuńczykiem, młodym szpinakiem, jajkiem i oliwkami
Składniki
3 garście Szpinaku młodego Eisberg
50 g tuńczyka w sosie własnym
1 jajko
8 czarnych oliwek drylowanych
6 pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
Dressing
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Szpinak młody ułożyć w miseczce. Jajko ugotować na półtwardo i przekroić na ćwiartki. Tuńczyka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, a cebulę
w pióra. Dodać odsączone z zalewy oliwki.
Wszystkie składniki dodać do miseczki i polać przygotowanym wcześniej dressingiem miodowo-musztardowym.