Ciasta z letnimi owocami – przepisy. Zobacz, jakie ciasta przygotowują Czytelnicy Gazety Krakowskiej. Sprawdzone przepisy na pyszne, letnie wypieki!
Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans” [PRZEPIS]
Składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa porzeczkowa:
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 g cukru pudru
- 300 g czerwonych porzeczek
- 1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)
Galaretka borówkowa:
- 300 g borówek leśnych
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 galaretka jagodowa
Dodatkowo:
- 150 g borówek leśnych
- 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
- 100 g białych mlecznych draży
Wykonanie
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce około 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
Galaretka borówkowa. Borówki blendujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka - jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Ciasto z czarnymi porzeczkami [PRZEPIS]
Składniki na nadzienie
- 3 szklanki czarnej porzeczki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 90 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
Wykonanie
Nadzienie. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.
Ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto. 2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm. Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać.
Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”
Clafoutis z czereśniami [PRZEPIS]
Składniki na formę 26 cm
- ok. 400 g czereśni
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 ml słodkiej śmietanki 12%
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie
Wydrylowane czereśnie posypać łyżką cukru i na chwilę odstawić. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodać ubite jajka oraz śmietankę i dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie.
Zalać ciastem i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy [PRZEPIS]
Składniki na blaszkę 24x24 cm
- ok. 12 herbatników kakaowych
- 2 duże kubki jogurtu naturalnego
- 6 łyżek cukru pudru
- 200 g porzeczek czerwonych
- 200 g borówki amerykańskiej
- 1 galaretka malinowa
- 1 galaretka leśna lub jagodowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym
- 6 łyżek żelatyny
- 140 ml gorącej wody
Wykonanie
Formę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć obok siebie warstwę herbatników. Owoce umyć i osuszamy. Podzielić na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej - na wierzch ciasta. W osobnych kubeczkach zmiksować większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlać po około 70 ml gorącej wody i dodać po 3 łyżki żelatyny i galaretkę - do jednej części malinową, do drugiej jagodową. Dobrze wymieszać, by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem, wstawić kubek do miski z gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Każdy jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodać zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową. Warstwę borówkową przelać na herbatniki i ułożyć delicje, powoli zalać częścią porzeczkową. Wierzch ozdobić owocami i zalać rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?