MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Letnie desery polewam gęstym sosem malinowym. Zrobisz go z 4 składników. Tak prosty, że nawet dziecko sobie poradzi

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sos malinowy będzie idealnie gładki, gdy przecedzisz go przez sitko o drobnych oczkach.
Domowy sos malinowy będzie idealnie gładki, gdy przecedzisz go przez sitko o drobnych oczkach. freepik.com/wirestock/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na szybki przepis z malinami? Domowy sos malinowy właśnie do takich należy. Wystarczy podgrzać owoce i wymieszać z 3 składnikami. Ważne, że możesz je kupić w każdym sklepie spożywczym. Co więcej, to także prosta ozdoba domowych deserów. Zobacz przepis na prosty sos malinowy.

W skrócie

Domowy sos malinowy zdecydowanie wyróżnia się spośród tych dostępnych w sklepach. Zrobisz go własnoręcznie na bazie świeżych lub mrożonych malin. W przeciwieństwie do tych sprzedawanych w butelkach, które mają sztuczne barwniki, aromaty i mogły nawet nie leżeć obok prawdziwych owoców. Taki gładki sos malinowy podaję do serników, lodów, domowych naleśników lub owsianki. Zachęcam cię też do eksperymentowania z dodatkiem przypraw. Możesz dorzucić szczyptę cynamonu, dolać odrobinę ekstraktu waniliowego lub zaostrzyć smak imbirem. Aby przysmak był bardziej orzeźwiający ugotowany sos dopraw listkami posiekanej świeżej mięty.

Sos malinowy – prosty przepis do deserów

Liczba porcji: na 2 słoiki.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g świeżych malin,

  • 100 g cukru,

  • 20 ml soku z cytryny,

  • 50 ml wody.

Jak zrobić sos malinowy?

Sposób przygotowania:

  1. Maliny umyj, wrzuć do garnka z grubym dnem i zalej wodą.

  2. Owoce zagotuj przez 5-8 minut. Zamieszaj i czekaj, aż maliny się rozpadną i oddadzą sok.

  3. Miękkie owoce zasyp cukrem i wlej sok wyciśnięty ze świeżej cytryny.

  4. Gotuj przez 3-5 minut, aż sos malinowy wyraźnie zgęstnieje. Będzie miał konsystencję podobną do syropu.

  5. Następnie powstały płyn przepuść przez sitko o drobnych oczkach, aby wyłapać wszystkie pestki.

  6. Przygotowany gęsty sos przelej do czystej sosjerki lub słoika.

  7. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

  8. Gotowy sos malinowy możesz jeść od razu lub przechowywać w lodówce przez 7 dni.

Mam nadzieję, że zainspiruję cię do zrobienia prostego sosu malinowego idealnego do lemoniady, herbaty lub jako dekoracja puszystych gofrów.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Letnie desery polewam gęstym sosem malinowym. Zrobisz go z 4 składników. Tak prosty, że nawet dziecko sobie poradzi - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska