Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Liczi, czyli chińska śliwka. Z czym i jak je się owoc liczi? [PORADNIK, PRZEPISY]

mad
Owoc liczi ma bardzo orzeźwiający smak.
Owoc liczi ma bardzo orzeźwiający smak. pixabay.com
Liczi to egzotyczna roślina, która nazywana jest także chińską śliwką lub przerośniętą truskawką. Jak się ją je i do czego można wykorzystać liczi?

Pod różową skorupką liczi kryje się słodko-kwaśny, miękki i aksamitny miąższ. Oryginalny smak liczi doskonale urozmaica wiele potraw i deserów oraz dodaje im odrobinę niecodziennej egzotyki.

Liczi od wieków uważane było za rarytas, który dodaje sił i poprawia nastrój. Te delikatne kuleczki o średnicy ok. 2 cm są jednym z ulubionych owoców mieszkańców Azji. Ich oryginalny smak urozmaici każdą sałatkę owocową, a także ulepszy smak chińskich potraw.

Liczi często łączone jest również z mięsem – wyśmienicie smakuje na przykład otulone w drobiowej roladzie. Z lekkiego syropu z owoców można z kolei przygotować smaczny napój, który najlepiej podawać schłodzony.

Sezon na liczi obejmuje miesiące zimowe, w naszych sklepach kupić je można jednak rzadko.

Owoce te można jeść na surowo. Trzeba zdjąć z nich wierzchnią warstwę, a dostaniemy się do słodko-kwaśnego białego miąższu z pestką w środku. Do gotowania można jednak sięgać po liczi w puszkach. Ich smak z powodzeniem dorównuje świeżym owocom, dlatego dzięki nim równie łatwo przygotujemy oryginalne potrawy.

Kurczak na ryżu z liczi

Składniki

  • 1 puszka liczi (np. marki Sandra)
  • 100 g białego ryżu
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryczki z chilli
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz

Wykonanie
Ryż ugotować w garnku w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Umyć i pokroić fileta z kurczaka na cienkie kawałki. Następnie wrzucić go do miski i zalać sokiem z ananasa i limonki oraz doprawić solą i pieprzem. Mięso marynować przez około 30 minut.
Po tym czasie podsmażyć je na jednej łyżeczce oliwy, aż do zarumienienia. Następnie dodać do niego ryż, liczi, posiekaną pietruszkę i chilli. Całość dokładnie wymieszać i smażyć około trzech minut.
Na drugiej patelni podsmażyć orzechy nerkowca. Potrawę wyłożyć na talerz, a następnie posypać orzechami, świeżą natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.

Liczi z bananami w mleczku kokosowym

Składniki

  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 1 puszka liczi (np. marki Sandra)
  • 3 pomarańcze
  • 5 bananów
  • 100 g orzechów arachidowych
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • sól morska


Wykonanie

Do małego garnka wlać mleczko kokosowe i mieszać cały czas, aż do zagotowania. Następnie dodać do niego cukier oraz szczyptę soli i gotować około 20 minut, do momentu aż mleczko lekko zgęstnieje.
W tym czasie odsączyć liczi i pokroić je na połówki, a banany w grube plastry. Owoce dodać do mleczka kokosowego, a następnie przelać do pucharków deserowych. Na wierzchu ułożyć orzechy arachidowe, listki mięty i pokrojone pomarańcze. Przed podaniem włożyć do lodówki na około 20 minut.

Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska