Makaron bez tajemnic. Wstążki, nitki czy świderki? Rodzaje makaronów. Ciekawostki na temat maka

mad
Na sklepowych półkach każdego dnia widzimy ogromne ilości najróżniejszych makaronów. Jaki wybrać? Zobaczcie!
Na sklepowych półkach każdego dnia widzimy ogromne ilości najróżniejszych makaronów. Jaki wybrać? Zobaczcie! pixabay.com
Makaron - miękki, razowy, z semoliny, jajeczny... Każdy ma inne właściwości, zalety i sposoby przygotowania.

Ciekawostki na temat makaronu. Wstążki, nitki i świderki – to tylko niektóre rodzaje makaronów, z których można przygotować kulinarne wariacje na dowolny temat. Czasami wystarczy przygotować do nich sos i violà!
Makaron jest uwielbiany między innymi za swoją uniwersalność – smakuje doskonale niemalże w każdym połączeniu. Kształt to tylko jedna z kategorii, według której możemy podzielić makarony… druga to jego rodzaje. Miękki, razowy, z semoliny, jajeczny, każdy ma inne właściwości, zalety i sposoby przygotowania.

Na zakupach – jaki makaron wybrać?

Na sklepowych półkach każdego dnia widzimy ogromne ilości najróżniejszych makaronów. Wyróżniają się kształtem, ceną, opakowaniem, a w naszych myślach pojawia się pytanie – który wybrać? Okazuje się, że decyzja nie jest najprostsza i często uzależniona od indywidualnych upodobań.

Makaron miękki i twardy: czym się różnią?

Makaron miękki i twardy – ten pierwszy produkowany z mąki pszennej o miękkim ziarnie, wody i jajek. W tym wypadku najlepszy jednak będzie makaron twardy, do którego użyto semoliny, czyli mąki uzyskanej z pszenicy durum.
- Jest zdecydowanie lepszym dodatkiem do makaronu niż mąka miękka, między innymi dlatego, że już po krótkim gotowaniu makaron staje się twardy i sprężysty, dzięki czemu mniej tuczy – tłumaczy Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki Makaron.

Makaron razowy: właściwości

Makaron razowy – ten z kolei idealnie trafia do tych, którzy właśnie przeszli na dietę. Musi być koniecznie pełnoziarnisty. Zawiera więcej witamin z grupy B – mowa tu o niacynie oraz folacynie, a także minerałach takich jak fosfor, żelazo, cynk i magnez. Jednocześnie jest jeszcze mniej kaloryczny, przez co tak bardzo pożądany przez tych, którzy szczególnie dbają o zdrowe odżywianie.

Prawdy i mity na temat makaronu

Podczas naszego makaronowego wyboru pojawiają się jeszcze inne pytania. Prawdą jest, że dobry jakościowo makaron nie może kosztować złotówki. Warto zwrócić również uwagę na jego kolor jeszcze w sklepie. Powinien być żółty lub kremowy i lekko szklisty. Najważniejsze, aby nie był połamany w opakowaniu, ponieważ może to oznaczać, że leży na półce dłuższy czas.
Nie należy się obawiać przyrządzania potraw z makaronem. Dietetycy tłumaczą, że to nie sam makaron tuczy, tylko powodują to dodatki, które do niego dodajemy.
- Do makaronu warto wybierać warzywne sosy, jeśli jesteśmy na diecie unikajmy makaronu z bekonem czy parmezanem, taka porcja może mieć wtedy nawet 600 kcal! – mówi szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka. Warto zatem jeść makaron, należy jednak pamiętać z czym go podawać i jak go wybierać.

Zobacz koniecznie: Przepis na domowy makaron

Zobacz też: Makarony bez tajemnic! Spaghetti, parpadelle, gemelli czy cavatelli? Oto jest pytanie!

Zobacz koniecznie: Światowy Dzień Makaronu 2019! Ciekawostki na temat makaronu, przepisy na dania z makaronem

Zobacz też:Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu - mówi Justyna Czekaj-Grochowska, autorka książki z przepisami na prawdziwe włoskie dania „BUONISSIMA!”

Zobacz koniecznie:Oryginalna włoska carbonara według Matteo Brunetti

Zobacz też:Makarony bez tajemnic! Spaghetti, parpadelle, gemelli czy cavatelli?

Zobacz też:Sałatka makaronowa z wędzoną makrelą

Zobacz też:Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem

Zobacz też:Makaron z krewetkami w maśle i czosnku

Zobacz też:Szybki makaron z czosnkiem, chili i oliwą

Zobacz też:Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym

Zobacz też:Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem

Zobacz koniecznie:TOP 25 tradycyjnych, domowych polskich zup naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Niebanalne dania z grzybami w roli głównej: makarony, tarty, naleśniki i zupy

Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką

Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje

Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Wideo

Materiał oryginalny:

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

J
Julia

Nie obchodzi mnie jaki to rodzaj, dopóki jest serwowany w Venezii na Podgórzu ;p Ich makarony są tak obłędne, że nie mogę się doczekać na te, które pojawią się w nowej karcie już w sobotę.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3