Makaron ze szpinakiem. Lazania lub rurki z sosem szpinakowym to pomysł na szybki obiad [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Makaron ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad. Zobaczcie przepisy!
Makaron ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad. Zobaczcie przepisy! Fot. Karolina Marczewska
Udostępnij:
Lubicie makaron i szpinak? Te przepisy są dla Was! To połączenie idealne i sposób na szybki i smaczny obiad. Zobaczcie dwa przepisy: na makaron rurki z sosem szpinakowo-pieczarkowym lub lazanię z mięsem mielonym i szpinakiem. Palce lizać!

Makaron w domu ma każdy, szpinak pewnie też się znajdzie (mrożony lub świeży). Te dwa produkty pozwolą nam wyczarować pyszne i szybkie dania. Zobaczcie przepisy naszej Czytelniczki.

Makaron z sosem ze szpinakiem i pieczarkami [PRZEPIS]

Makaron z sosem ze szpinakiem i pieczarkami.
Makaron z sosem ze szpinakiem i pieczarkami. Fot. Karolina Marczewska

Składniki

  • 20 dag pieczarek
  • miska szpinaku świeżego lub kostka mrożonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • makaron rurki
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Wykonanie
Pieczarki udusić na łyżce oleju z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać szpinak, dusić aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać pokrojone drobno ząbki czosnku, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podawać z makaronem rurki ugotowanym al dente.
 

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem [PRZEPIS]

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem.
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem. Fot. Karolina Marczewska

Składniki podstawowe

  • makaron lasagne
  • żółty starty ser

Składniki na warstwę czerwoną (składniki na 2 warstwy)

  • mięso mielone 500 g
  • 1 cebula
  • 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie domowy) lub pomidory w puszce
  • bazylia
  • sól, pieprz

Składniki na warstwę szpinakową

  • duża miska szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki na beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie
Warstwa czerwona. Mięso podsmażyć, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przecier, świeżą bazylię, dosmakować solą i pieprzem. 
Warstwa szpinakowa. Czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać szpinak, kiedy zmieknie dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. 
Beszamel. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę mieszać cały czas aby nie było grudek. Dodać mleko, mieszać często, zagotować. Dosmakować solą, pieprzem i gałką. 
Złożenie dania.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć płaty makaronu, na to beszamel i pierwszą warstwę czerwoną z mięsem. Następnie makaron, beszamel i warstwę szpinakową. Znów makaron, beszamel i warstwę czerwoną na to makaron i resztę beszamelu. Posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach do miękkości makaronu.
Przepisy Karoliny Marczewskiej

Macie ochotę na inne dania ze szpinakiem w roli głównej? Zobaczcie koniecznie:

Dania z makaronem - najlepsze przepisy naszych Czytelników:

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie