Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaroniki. Zobacz dwa sprawdzone przepisy na rewelacyjne domowe makaroniki [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszne, domowe makaroniki? Zobaczcie dwa przepisy naszych Czytelników!
Macie ochotę na pyszne, domowe makaroniki? Zobaczcie dwa przepisy naszych Czytelników! Fot. Stanisław Romek
Makaroniki to rewelacyjne ciasteczka rodem z Włoch i Francji. Nie dziwi więc, że ich popularność rośnie z dnia na dzień! Jak przygotować makaroniki w domu? Zobaczcie dwa sprawdzone przepisy!

Chociaż makaroniki początkowo były przysmakiem… biedaków, po czasie ich smak docenili i monarchowie. Nic w tym dziwnego. Dobrze zrobione makaroniki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Zobaczcie dwa sprawdzone przepisy na domowe makaroniki.

Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą [PRZEPIS]

Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą.
Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą. Fot. Stanisław Romek

Składniki na makaroniki:

  • 70 g białka
  • 90 g cukru
  • 80 g cukru pudru
  • 85 g mielonych orzechów laskowych
  • trochę zielonego barwnika

Składniki na krem:

  • 120 g białej czekolady
  • 70 g ucieranej róży z cukrem

Wykonanie makaroników
Najpierw robimy makaroniki. Do blendera wrzucamy zmielone orzechy laskowe z cukrem pudrem i miksujemy na gładką mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy że są już ubite dodajemy połowę cukru (45g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę migdałów z cukrem pudrem oraz barwnik i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby wstążki).
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na macie do makaroników lub papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Blachę uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia - ok. 40 minut aż makaroniki nie będą zostawiały śladu po dotyku. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Upieczone makaroniki pozostawiamy do wystudzenia.
Teraz robimy krem: czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i kiedy już będzie płynna to dodajemy do niej ucieraną różę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i nakładamy na jedną część makaronika, którą następnie przykrywamy drugą.

Makaroniki z kremem czekoladowym i suszoną śliwką [PRZEPIS]

Makaroniki z kremem czekoladowym i suszoną śliwką.
Makaroniki z kremem czekoladowym i suszoną śliwką. Fot. Stanisław Romek

Składniki na makaroniki:

  • 140 g białka
  • 180 g cukru
  • 160 g cukru pudru
  • 160 g płatków migdałowych
  • barwnik

Składniki na krem:

  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady deserowej
  • 25 g suszonej śliwki sechlońskiej

Wykonanie
Zaczynamy od naszych łupinek makaroników, czyli  najpierw wrzucamy do blendera cukier puder oraz  płatki migdałowe i miksujemy na mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy, że są już ubite dodajemy połowę cukru (90g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę migdałów z cukrem pudrem oraz barwnik i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby wstążki).
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na papierze lub jak my można użyć maty do makaroników. Wyciśnięte makaroniki uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia ok. 30-40 minut. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 z termoobiegiem i pieczemy 12-13 minut.
gdy makaroniki nam się pieką to robimy krem. Najpierw wlewamy do rondelka śmietanę i stawiamy na gazie aż do momentu gdzie prawie zacznie się gotować. Zdejmujemy z gazu i wrzucamy czekoladę oraz drobno posiekane śliwki. Mieszamy aż rozpuści się czekolada i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy masa stężeje przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na środek jednej z połówek makaronika i przykrywamy drugą.
Można pałaszować od razu lub włożyć do lodówki i dokończyć jedzenie na drugi dzień.
Z powyższych składników można zrobić ok. 35 makaroników z lekką nutką wędzonego smaku.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga “Kuchenne wariacje”

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska