Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makowiec – prosty przepis. Szybkie i proste ciasto makowe na Boże Narodzenie 2023 [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Przepisy na proste makowce na Boże Narodzenie 2020!
Przepisy na proste makowce na Boże Narodzenie 2020! Fot. Sylwia Ładyga
Makowiec – proste przepisy naszych Czytelników na świąteczne makowce. To jedno z ciast, które musi znaleźć się na bożonarodzeniowym stole. Zobaczcie przepisy na: rewelacyjny makowiec z jabłkami - mokry i ciężki, szybką roladę makową z ciasta francuskiego dla zapracowanych, makowiec po japońsku z jabłkami i orzechami oraz makowiec głogoczowski z jabłkami.

Makowiec - proste przepisy. Dania z makiem na wigilijnym stole muszą się pojawić. Mak, według wierzeń, symbolizuje bogactwo. Zjedzenie potraw z makiem ma zapewnić dostatek. Jedną z nich jest pyszny świąteczny makowiec. Zobaczcie przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na proste makowce!

  • Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki
  • Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych
  • Makowiec po japońsku z jabłkami i orzechami 
  • Makowiec głogoczowski z jabłkami
Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki.
Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki. Fot. Sylwia Ładyga

Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki [PRZEPIS]

- Ten makowiec robi się błyskawicznie, a dodatek jabłek sprawia, że jest mokry i ciężki – mówi nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.

Składniki na blachę (26×30 cm)

  • mak ( suchy, nie mielony – 350 g
  • cukier – 300 g
  • masło – 240 g
  • jajka – 9 szt
  • jabłka – 600 g
  • budyń śmietankowy – 1 opakowanie
  • bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
  • olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
  • kasza manna – 8 łyżek
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

Dodatkowo

  • mleczna czekolada + kokos

Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!

Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych.
Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych. Fot. Violetta Grzelka

Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych [PRZEPIS]

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego  (25cmx50 cm)
  • puszka masy makowej (ok. 800 g)
  • bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 jajo

Wykonanie
Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku  rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć.  Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry.
Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta. Jeśli zostanie mak, można go  wykorzystać do kutii.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"

Makowiec po japońsku z jabłkami i orzechami.
Makowiec po japońsku z jabłkami i orzechami. Fot. Karolina Marczewska

Makowiec po japońsku z jabłkami i orzechami [PRZEPIS]

Składniki

  • 200 g maku 
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek kaszy manny 
  • 3 duże jabłka starte na grubej tarce 
  • 125 masła 
  • 250 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • orzechy włoskie

 
  
Składniki na polewę czekoladową 

  • 60 g masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • 1 łyżka kakao 
  • orzechy włoskie do posypania 


Wykonanie
Mak sparzyć we wrzątku i skręcić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać sparzony i skręcony mak (po 1 łyżce), cały czas miksując mikserem, następnie kaszę mannę i jabłka, proszek do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać dokładnie. Na koniec ubić białka, dodać 1 łyżkę cukru i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na blachę o wymiarach 25x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.  
Przygotować polewę. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i kakao, chwilę gotować.  
Polewą polać ciepłe ciasto. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis Karoliny Marczewskiej

Makowiec głogoczowski z jabłkami.
Makowiec głogoczowski z jabłkami. Fot. KGW z Głogoczowa

Makowiec głogoczowski z jabłkami [PRZEPIS]

Składniki

  • 30 dag maku
  • 8 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 30 dag cukru
  • 10 dag grysiku
  • proszek do pieczenia
  • 1/2 kg jabłek
  • aromat migdałowy

Wykonanie
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać grysik, proszek do pieczenia, aromat i mak. Wszystko wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy.
Powoli dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszając wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Glogoczowa

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska