Makowiec zawijany. Pyszne tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie 2021 [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zawijany makowiec na święta Bożego Narodzenia! Zobacz przepisy naszych Czytelników.
Zawijany makowiec na święta Bożego Narodzenia! Zobacz przepisy naszych Czytelników. Fot. Sylwia Ładyga
Udostępnij:
Zawijany makowiec to tradycyjne ciasto na świąteczny stół. Zobacz sprawdzone przepisy naszych Czytelników na makowce na Boże Narodzenie!

Zawijany makowiec – przepisy. Wbrew pozorom makowiec zawijany to proste ciasto. Zebraliśmy dla Was przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na takie właśnie makowce.

Tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec zawijany.
Tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec zawijany. Fot. Sylwia Ładyga

Tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec zawijany [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki cukru wanilinowego

Składniki na masę makową

  • 200 g mielonego maku
  • 50 g cukru
  • 70 g miodu
  • ok. 150 g bakalii (orzechy, morele, śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżeczka whisky (lub innego alkoholu)

Dodatkowo

  • 5 białek

Wykonanie
Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i cukru. Zostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, rum, rozczyn i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ostudzone masło.
Jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki, jeśli jest za gęste, dodać kilka łyżek mleka. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Masa makowa. Wszystkie bakalie drobno posiekać, włożyć do garnka. Dodać miód, obydwa cukry, przyprawę do piernika. Zalać mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą. Dodać zmielony mak i dalej podgrzewać, aż mak napęcznieje. Masę makową wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto podzielić na cztery części. Kawałki ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wyłożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć w kształt rolady, a końce zawinąć pod spód. Roladę przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem (nie więcej).
Makowce ułożyć na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi. Piec ok. 30-35 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu roladę wystudzić i rozciąć papier. Wierzch polukrować.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Świąteczny makowiec zawijany z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak.
Świąteczny makowiec zawijany z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak. Fot. Magda Nowak

Świąteczny makowiec zawijany z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak [PRZEPIS]

Składniki na masę makową

  • 60 dag maku suchego
  • 15 dag masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • szklanka rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki skórki pomarańczowej
  • 4 krople olejku migdałowego

Składniki na ciasto

  • 70 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 18 dag masła
  • 4 jajka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli

Wykonanie
Mak namoczyć na noc w ciepłym mleku, rano odsączyć przez sitko perlonowe, dwa razy przekręcić w maszynce z sitkiem o małych oczkach. Do tego dodać roztrzepane, całe jajka, roztopiony, przechłodzony tłuszcz i cukier. Dodać miód i dżem. Na koniec dołożyć pokrojone orzechy, skórkę i namoczone rodzynki, wszystko otoczone w łyżce mąki. Skropić 4 kroplami olejku. Dobrze wymieszać.
Masę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Drożdże rozczynić w połowie szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru. Mąkę i cukier połączyć z wyrośniętymi drożdżami, roztopionym tłuszczem, roztrzepanymi jajkami. Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części. Pozostawić do wyrośnięcia pod lnianymi ściereczkami.
Każdy placek ciasta rozwałkować na okrąg, nałożyć masę makową, zwinąć sklejając końcówki. Kłaść na dużej blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką, ,,szwem” do dołu. Makowce ponakłuwać widelcem co 4 cm.
Po 10 minutach włożyć do w nagrzanego do 120 stopni piekarnika, po chwili zwiększyć ciepłotę do 140 stopni, piec przez około godzinę. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przez 10 min.
Polukrować.
Przepis Magdaleny Nowak

Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych.
Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych. Fot. Violetta Grzelka

Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych [PRZEPIS]

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego  (25cmx50 cm)
  • puszka masy makowej (ok. 800 g)
  • bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 jajo

Wykonanie
Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku  rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć.  Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry.
Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta. Jeśli zostanie mak, można go  wykorzystać do kutii.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie