Maliny. TOP 10 deserów i ciast z malinami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Tarta malinowa Andżeliki Knop
Składniki na ciasto
20 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
jajko
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem
50 dag sera
300 ml śmietany kremówki
4 łyżki soku malinowego (najlepiej domowego)
maliny do dekoracji
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzeć palcami, a następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Gotowe owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki do wystygnięcia. Następnie rozwałkować je na ok. pół centymetra i przełożyć do formy na tartę. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do miski przełożyć ser, rozetrzeć go tak, aby utworzył jednolitą masę. Następnie dodać sok malinowy i dokładnie wymieszać. Na koniec przełożyć do miski ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać ją z serem.
Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wyrównać wierzch ciasta, a następnie ułożyć na nim maliny. Gotową tartę włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Podawać z sosem malinowym.