5 z 12
Dietetyczne ciastka owsiane z malinami Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Dietetyczne ciastka owsiane z malinami Andżeliki Knop

Składniki

15 dag płatków owsianych
10 dag mąki pszennej, pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko 
100 ml mleka 2 proc.
4 łyżki miodu lipowego
szklanka malin

Wykonanie

W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. W drugim pojemniku rozmieszać miód, jajko i mleko. Do składników suchych dodać maliny, a następnie wlać składniki mokre. Całość dokładnie wymieszać. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią niewielkie ilości ciasta, Należy pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami. Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia.

6 z 12
Ciasto cukiniowe z malinami Anny Cyganik-Idęć...
fot. Anna Cyganik-Idęć

Ciasto cukiniowe z malinami Anny Cyganik-Idęć

Składniki na ciasto
3 jajka
szklanka oleju słonecznikowego
2 szklanki cukru
2 szklanki startej cukinii
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji)

Składniki na krem cytrynowy
200g miękkiego masła
2,5 szklanki cukru pudru
cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć z niej sok. Przygotować miskę i wbić do niej jajka, dodać olej, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksować. Dodać cukinię i wymieszać. Do małej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do mokrych składników lekko miksując. Wsypać maliny i wymieszać łyżką. Spody tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub jeśli macie może być forma na babeczkę gigantkę) i wyłożyć do nich ciasto (po równo).
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut - do suchego patyczka (w formie na babkę gigantkę piecze się dłużej - nawet ok. godziny)! Wystudzić przed nałożeniem kremu.
Krem. Masło zmiksować z cukrem i solą, aż masa będzie jednolita (należy smakować masę i sprawdzać czy na języku nie są już wyczuwalne grudki cukru). Dodać skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Miksować jeszcze ok. 3 minuty. Gotowym krem nałożyć na ciasto (połowę pomiędzy ciasta, a połowę na wierzch).

7 z 12
Różowe ciasto Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Różowe ciasto Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki na biszkopt

5 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
odrobina czerwonego barwnika

Składniki na poncz
pół szklanki wody
ćwiartka cytryny
2 łyżeczki cukru

Składniki na masę
500 g śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
250 g mascarpone
ok. 1/2 kg malin

Wykonanie
Ubić białka, dodać cukier, żółtka, olej i barwnik, dodać maki i proszek do pieczenia. Piec biszkopt ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Ubić schłodzoną kremówkę, pod koniec dodać cukier i mascarpone. Wyłożyć na biszkopt i na to ułożyć maliny jedna przy drugiej.

8 z 12
Malinowa chmurka Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Malinowa chmurka Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki na kruche ciasto
400 g maki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Składniki na piankę

5 białek
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
125 ml oleju słonecznikowego
500 g malin
cukier puder do oprószenia

Wykonanie
Ciasto. Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w stosunku 60 do 40 i wstawić do zamrażarki.
Blaszkę (ok. 35x20) wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Zetrzeć większą część ciasta i rozłożyć w formie, lekko przyklepać i wyrównać, podpiec na złoto ok. 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić.

Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a potem proszek budyniowy. Na koniec wlać cienką strużką olej.
Wyłożyć pianę na ostudzony spód. Wyrównać i gęsto ułożyć maliny otworkami do góry, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Oprószyć cukrem pudrem.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Bagrach w Krakowie zaczęło się lato. Piknik i mnóstwo atrakcji dla całych rodzin

Na Bagrach w Krakowie zaczęło się lato. Piknik i mnóstwo atrakcji dla całych rodzin

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Pogoda dla biegaczy. Zobacz zdjęcia z Biegiem na Bagry. Emocji nie brakowało!

Pogoda dla biegaczy. Zobacz zdjęcia z Biegiem na Bagry. Emocji nie brakowało!

Zobacz również

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Dzień Dziecka na Rybitwach w Krakowie: z ratownikami i perełkami motoryzacji

Dzień Dziecka na Rybitwach w Krakowie: z ratownikami i perełkami motoryzacji